Вече 144 години откакто ти, Дяконе, си горе на небето при ангелите и далеч от нашите земни проблеми. Товамен ако питаш, е доста време, през което в твоята България се случиха много неща, повечето тъжнидалеч по-малко добри.
Та затова реших да ти пиша, на теб, единственият непреходен и неоплют образ в нашата история, на теб човека, с който се измерваме, по който се равняваме и който днес безумно много ни трябва. Но всичко по реда си.
Откъде да започна, твоите копнежи за България бяха толкова много и толкова истински.
Апостоле, ти искаше чиста и свята Република, в която всички сме равни. От тази твоя мечта, остана само табелата, само името. Днес твоята бедна България е Република, но не онази справедлива държава, за която мечтаеше, а Република на нищетата, на мизерията, на бедността и болката. Вече 30 г. начело на тази Република застават политици, кой от кой по – непригодни, по – измамни, по-неистински. Политици, кланящи се на Изток към братска Русия или на Запад към братска Америка. Политици, които в стремежа си да угодят на някоя велика сила забравиха, че са избрани за да служат на своя народ. Забравиха и твоите думи, че този който ни освободи, то той пръв ще ни пороби.
И сега Апостоле, си имаме чорбаджии. Чорбаджии, слагащи ярем на собствения си народ по-тежък от този, който слагаха поробителите. Само че сега им казваме олигарси. Едни такива уж лъскави, уж образовани, уж богати, а когато погледнеш по-навътре в душите им виждаш колко са подли, окаляни и празни. От човек с празна душа най-много да те е страх Апостоле, това не е човек, а дявол изпратен сред хората. И сега дяволи мъчат народа, лъжейки го и кълнейки се в любов към България. Скубят го, а народът стои и гледа мълчаливо, гледа ги с обич и уважение. Та от какво, ако не от обич им  позволяваме на тях чорбаджиите да решават нашата участ и тази на децата ни, да се гаврят с нашия живот и с изграденото от нашите майки и бащи. Обичаме ги, но тази обич един ден ще стане по-гореща и от омразата.
По отношение на равенството и мирния живот с турци, евреи, арменци, се оказа прав. Ние тук в нашата малка България заедно посрещаме несгодите, заедно се борим с живота и заедно търпим вече толкова много години тежката участ да бъдем роби в собствената си държава. Търпим, но търпението ни сякаш не свършва. Делим се единствено когато се молим, едните на Бог, други на Аллах, а трети - на Йехова. Но се молим за едно и също Апостоле, защото сме еднакви отвътре, защото сме братя в сърцата си. 
Като започнах за Бог, да ти разкажа и за църквата. Да, тази същата църква, в която ти бе „Дякон Левски“. Тя единствено не призна твоя подвиг, единствено тя не прозря колко си достоен. Вече век и половина твоят народ иска да бъдеш обявен за светец, Апостоле. Светец ти вече си в сърцата ни, а вярвам, и в очите на Бог. Та затова, едва ли е толкова важно какъв си за църквата. Обаче мен ме боли. Твоят грях бил смъртта на едно ратайче. Не навеждай поглед Дяконе, не скланяй глава. Ако грехът ти е, че уби един, за да живеят милиони, то нека този грях падне върху всички нас, благодарните техни потомци. И от къде на къде, тази църква, превърнала се /с малки изключения/ в храм на мерцедесите и ролексите, има наглостта да съди теб, най-святото чедо на майка България. Нима хората, тъй лесно възхваляващи, щедри архонти с дебели вратове и тъмно минало, имат правото да оценят теб. Нима не е чудо, че само ти в цялата 1300 г. наша история, успя да събудиш своя народ, да му вдъхнеш сили и вяра, смелост и себеотрицание. Да го накараш да забрави думите и да мине към дела, да го убедиш, че „свободата не ще Екзарх, иска Караджата“. Всъщност ти имаше един бог Апостоле – Свободата и една църква – България.
А народът, той си е същият. Отруден, добър и честен. Народ, който обаче заспа след твоята кончина. Спи и сега. Вместо да стане, да се надигне и да отреже главата на змията, която го хапе толкоз люто и толкова много години. А той може, народ чийто син носи името Васил Иванов Кунчев – Левски, може всичко. Този народ търпи да крадат от неговия хляб вместо да го даде на децата си. Търпи разни негодници да взимат от изкараните му с кръв и пот левчета и вместо за болници, за училища или за храмове, да ги харчат в далечни държави по лъскави кръчми и плажове.
Чакай, чакай Апостоле, ти май се зачете в писмото, но защо са тези сълзи, тази печал и горест. Не всичко е свършено. Не плачи, твоето дело не е погинало и нивга не ще да погине. Нашият народ е търпелив, но и с голямо сърце. Той отделя от залъка си, за да помогне на бедните, дарява на болните, слабите и самотните. Това е народ в чиито души няма омраза, а само благородство, в чиито очи няма гняв, а само обич.
Аз вярвам, а смятам вярваш и ти, че майка България има и днес достойни чеда, Дяконе. Чеда, които не са забравили твоя подвиг и твоите завети. Чеда, на които им писна от изедници, от чорбаджии, от крадци и мошеници. Чеда, които не искат да носят во веки робския хамут и да теглят каруцата. Чеда, които  ще дадат живота си, за да добруват другите, така, както го стори ти Апостоле. Поспри, избърши сълзите си и ни погледни. Погледни ни с обич и подай ръка от Рая към малка България. Защото аз знам, ти си там, до коляното на Бог и се молиш за твоя народ. Измоли Господ само за едно – нека се роди твой наследник! Човек, който да отвори очите и сърцата на всички ни, който да намери смелост да забрави за себе си и да поведе народа, да го поведе напред към по-добър живот, към благоденствие. Защото това робство, в което живеем е по-страшно от Османското. Днес Дяконе, не отсичат главите ни, отсичат мечтите ни, бляновете ни и нашите копнежи. Това, оказа се боли повече, отколкото ако бяха взели живота ни.
На днешния 18.02. е обесен най-великият българин - Васил Левски, а утрешният ден 19.02. е обявен за ден на почит към него.
Призовавам Ви, нека всеки от нас да запали свещ за паметта на Апостола било в храма, било в сърцето си. Смятам, че на днешния ден ние като народ сме най-обединени. Защото това е най-чистият образ в нашата история и трябва да му отдадем почит за пореден път. Надявам се това писмо някак да стигне до него, защото за мен Левски е нетленен и винаги ще е с нас. А онези от Вас, които видяха етнически или политически краски в моето писмо, които не могат  да се смирят дори на този ден, дори пред този символ – знайте, той е там горе и се моли дори и за вас.
Той не е виновен за духовната пустиня, в която живеем.

Грехът за това е наш, сънародници.
Никола Чанев,
Смолян

Специално за 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Прекрасно...Тъжно...Поклон пред целия измъчен български народ!

    ОтговорИзтриване
  2. Време е за революция срещу целия политически елит!!!Но народа е в летаргия и май му харесва и се е примирил :(

    ОтговорИзтриване
  3. Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф Игнатиев е определял съдебния състав-в съдебната комисия и са пратили хладнокръвно на обесване Апостола.
    Това са :
    1. Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята. По-късно след освобождението той се оказва и един от първите дарители, ко2. Мито Панов Каймакчийски, член на ръководството на българската църковно-училищна община,
    3. Хаджи Мануил (Мано) Стоянов, член на софийския меджилис и
    4. Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца, член на софийския меджилис.
    ито дават пари, за да се издигне в София паметник на Левски.
    Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски. Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца.БРАТА НА ЛЕВСКИ УМИРА КАТО ПРОСЯК СЛЕД ОДВОБОЖДЕНИЕТОПрез 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!.Майката на Левски-Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от непосилен труд и още по-непоносими несгоди българка се самоубива, хвърляйки се в един кладенец.КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ БЪЛГАРИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО НА ЛЕВСКИ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I