„Категоричната претенция за носители на промяната, заявена в предизборната платформа на социалистите, намира своето скромно отражение в първия заявен здравен приоритет – премахване на пръстовата идентификация. Вероятно в техните представи за сектора това е най- сериозният проблем на българските пациенти и лекари. И ще го изпълнят, защото съдът на първа инстанция вече се произнесе за отпадането му".
Това сочи анализът на сектор „Здравеопазване" в програмата на БСП, направен от д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в 43-то Народно събрание.
Тя смята, че е изпълнено и още едно тяхно предизборно намерение –разкриването на здравни кабинети в училищата. „Съжалявам, но явно здравните експерти на БСП не знаят, че такива има и в детските градини. Създаването и функциите им са разписани в специална наредба/ №3 от 27април 2000г./на основание Закона за здравето /чл.120/.  Браво! Ако БСП ни управлява, ще влезе във властта с летящ старт в сектор „Здравеопазване" - с две вече изпълнени предизборни обещания! И това ще им даде възможност гръмко да отчетат успехи в съкратени срокове", заяви д-р Дариткова.
При това положение според нея усилията на БСП ще се насочат към разбиване на здравно-осигурителния модел, като се  намери неназован „работещ механизъм" за здравно обслужване на неосигурените. И ако все пак останат някакви приходи от здравни осигуровки, ще се  преразпределят с приоритет първична извънболнична помощ. „Това е разумно, защото така се гарантира достъп до здравна помощ и в най-отдалечените райони. Тогава обаче възниква въпросът от кое друго перо от бюджета на НЗОК ще се вземат парите: от специализираната помощ, от медико-диагностичните изследвания, от болниците или от лекарствата? Ако се следи логиката на предизборната платформа, вероятно от последните две. За БСП приоритетни са само болниците в отдалечени и трудно достъпни региони, за които напомням - и сега се плаща специална субсидия от бюджета. В лекарствената политика ще насърчава търговията с „качествени генерични лекарствени продукти". Значи от болници и лекарства може да се икономиса. Но от написаното не става ясно само от търговията с генерицили ли се интересува БСП или имат отношение и към предписването?", анализира тя.
По думите на д-р Дариткова, ако тук все пак може с голяма доза въображение да се открие логика и глобална визия, текстовете за  реформа на спешната помощ тотално объркват представите.
Предвижда се „Разширяване и разкриване на нови звена в градовете с голяма концентрация на население, които да осигуряват покритие и в слабо населените райони". „Но нали си представяте как екипи на Спешна помощ от София обслужват Северозапада , или от Пловдив – села в Родопите!? А от следния текст с радост разбираме от къде ще се осигурят кадри за това. „Приемане законови нормативи за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина по държавна поръчка, коитослед завършване на образованието и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същото да важи за обучението на стоматолози, медицинските сестри, акушерки и лаборанти". Пропускам терминологичния нонсенс „законови нормативи". Или объркването за какво време се плаща. Но е потресаваща заявката за принудително задържане на новозавършилите и ограничаването на свободния им избор. Може би ще се върне и задължителното разпределение 27 години след премахването му!?", допуска д-р Дариткова.
Това според нея е „реалната" грижа за младите специалисти, а сигурно и на тях се разчита и за другия приоритет на БСП – „Осем милиона българи и нито един на и под прага на бедност". И допълва: „Тук се изкушавам да се отклоня тематично и да кажа, че създават илюзия за постижим от тях брутен вътрешен продукт като в Обединените арабски емирства, но няма да го направя". 
През последните месеци в публичното пространство се появиха тези, че програмите на политическите партии за сектор „Здравеопазване" започват да си приличат. Което не е лошо, защото трансформацията на здравната система трябва да става без сътресения, по ясно очертан и консенсусно приет план на базата на експертно и обществено одобрение.
„Със своята предизборна платформа обаче БСП се разграничиха рязко и застрашително. В заключение бих искала да цитирам една мисъл на френския писател и философ Жан Жак Русо: „Който е внимателен в своите обещания, той е точен в тяхното изпълнение". И да се обърна към всички здравомислещи хора с призив да не допуснем хаосът в главите на здравните експерти от БСП да се превърне в действителност за българското здравеопазване", подчерта д-р Дариткова.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. То пък при ГЕРБ е китка....махайте се всички и дайте право на хората да избират мажоритарно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Госпожо Дариткова, вие закрихте болницата в Девин. С каква наглост говорите сега за хаос? За осем години депутат, какво точно направихте за Смолян?

    ОтговорИзтриване
  3. Вие,пък специално да допринесохте нещо за болницата в Смолян

    ОтговорИзтриване
  4. без бой няма да стане

    ОтговорИзтриване
  5. Уважаема д-р Дариткова, вие като действащ доктор изписвали ли сте от турските ваксини, които били 2000 % по-токсични от допустимото, преди да бъдат спрени? Щото имаме много деца, а! Всичките сте една камбана марка. Първо си излекувайте хаоса в главите, минали, настоящи и бъдещи политици, чак тогава ще има надежда за България.

    ОтговорИзтриване
  6. Кадрите , които назначиха са нагли и некомпетентни. Направете тайно проувване след служителите на различните държавни организации в Смолян и ще видите какво мислят за наложените им началници-въздух.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен,16:13, предполагам, че имаш предвид гербаджийските "калинки"! Всички са уредени на държавна или общинска софра без конкурс, без ценз, но с ГЕРБ зад гърба си...Бедата е, че същите тези хора, когато започнат работа, започват да се държат като недосегаеми и се ползват с доста привилегии, а в същото време повечето от тях са некадърни , нагли и безпардонни. Точно заради този кръг, с който се обгради ГЕРБ, стана така, че образовани и кадърни хора да напуснат работа, други да се дистанцират и отвратят от ГЕРБ. Мога още мнооооого да пиша, но няма смисъл, даже може и да ми изтрият коментара. Все пак благодаря, че можем да коментираме като анонимни тук, защото тогава се казват най-много истини. Но уви, само тук може. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова кадърни хора загубиха работата си заради ваши подлоги.......

    ОтговорИзтриване
  9. Защо не заставате зад мненията си със истинските си имена и профили, като казвате "истината"? Ще ви кажа защо - ЗАЩОТО СТЕ ЧЕРВЕНИ ТРОЛОВЕ, ЗАЩОТО СТЕ МИШКИ!

    ОтговорИзтриване
  10. Алоооооо, АНОНИМЕН, 19.02., 23.14, а ти защо пишеш като "Анонимен", като държиш на "истинските имена и профили"?! Аз специално не съм нито червен, нито лилав, нито син, нито жълт трол, ясно ли ти е. Приеми, че в Смолян има НЕЗАВИСИМИ, абсолютно БЕЗПАРТИЙНИ хора, които имат мнение. И не можем да ви понасяме всякакви партийни активисти и функционери - било то червени, пембени, лилави, оранжеви, зелени, сини, черни, бели... Махайте се! Само мажоритарни избори ще ви оправят вас. Мишки такива.

    ОтговорИзтриване
  11. Мажоритарният елемент го има и сега, нарича се "ПРЕФЕРЕНЦИЯ"... Ама за тая работа се иска и малко акъл.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I