Да имаш първокласник е като да си отвлечен срещу откуп. Този пост вървеше усилено в социалната мрежа, дни преди началото на новата учебна година. 15 септември се превръща в бреме за родителите не само на първолаците, а и на по-големите ученици. И още един пост споделят майките, който също красноречиво говори за настроенията им преди първия звънец-„Учебната година за майките е като бременност. Продължава девет месец и прилошаването започва още на втората седмица".
Такива са настроенията на родителите, притиснати от трудното ежедневие по оцеляването. По нищо не се усещаше и  суматохата, която се наблюдаваше преди години, преди началото на новата учебна година. Като че ли не само учениците, но и родителите не бързат още с купуването на учебници и помагала преди 15 септември. По смолянските книжарници се предлага богато разнообразие и като артикули, и като цени на ученически пособия.

Голямата лудница започва след 15-ти

Според продавачите голямата лудница ще настъпи точно след откриването на учебната година. Тогава ще тръгнат и ученици, и родители да търсят учебници с определени автори от училищата, тетрадки, помагала и др. И така до края на септември ще има шетане от книжарница на книжарница и от магазин на магазин. Други посещават регионалната библиотека , за да търсят учебници, но това става след като станат ясни изискванията на учителите за издателствата.    
„Дотам ни докараха нашите управници да се чудим как да изпратим децата си на училище, такава скъпотия е. Имам двама ученика и ще ни трябват към 600 лв. , за да ги стегнем за училище. То не е само учебници, дрехи трябват, карти за пътуване, джобни за закуска. И учителите като започнат с техните претенции за тетрадки и помагала. Направо не ми се мисли", споделя 36-годишната Дияна. „Даваш едни пари, за да пазят едни тетрадки, едни учебници и едни помагала шкафа на бюрото. Ама нали надеждата умира последна, все се надяваш, че нещо от това ще бъде отворено поне веднъж. Моят син все казва, че не му е интересен учебният материал, но сме задължени да купуваме учебници", споделя друга майка. 
По-големите ученици пък изобщо не се вълнуват толкова от подготовката си за училище.

„Трябва ми една тетрадка и един химикал, учебници няма да купувам",

категоричен е Росен, който сега ще бъде в единадесети клас. Момчето казва, че всичко, което му е необходимо за обучението си го намира в интернет и не вижда смисъл родителите му дават пари за учебници. „Не ме питайте за даскалато, тъпо ми е, че лятото свърши", безразлично отговаря и 16-годишната Мирослава, която си пие кафето с нейни приятелки и си чати по смартфона. Друг 14-годишен тийнейджър пък е щастлив, че започва училище , защото ще се види със съучениците си. Други тийнейджъри коментират, че трябва да се осъвременят училищните  програми и учителите да станат по –съвременни. „Защо вместо учебници да не ни дадат таблети, а то ретро-история?", коментират младежите.
Апатията, която обзема по-големите ученици, при малките все още липсва, особено за първолаците. Там и суматохата около приготвянето за първия учебен ден е по-празнична и изисква повече харчове за родителите.

905 първолаци в Смолянско

905 са първокласниците, които ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември в Смолянско. Това сочат справките на десетте общини в областта с предварително записалите се деца за първи клас. Най-много са първолаците в община Смолян, където в училищата заявки за подали родителите на 320 ученика, а най-малко са в община Борино, където ще има едва 13 първокласници.
Малките се вълнуват много и чакат с нетърпение първия звънец, който ще ги призове да влезнат в класните стаи. Повечето родители вече са купили всичко необходимо за този специален ден. Такова е мнението на книжарите, които споделят, че още през летните месеци са се купували тетрадки, помагала и други пособия най-много от родителите на първокласниците. По-заможни майки и татковци са отделили от семейния бюджет 1000 лв.,  като в сумата влиза и купуването на мебели – бюро, стол, лаптоп и др. По-бедните родители споделят, че с около 300 лв. са подготвили детето си за първия учебен ден.

7 населени места изпратиха по един първокласник

Демографските проблеми в областта се задълбочават с всяка изминала година. За разлика от миналата година, в областта няма закрито училище. Нулева година за първолаците ще е само в девинското село Грохотно, където няма деца за първи клас, а в други седем населени места в Смолянско има само по един първолак. В Доспатско първокласниците общо са 79, като от тях 25 ще учат в общинския център, 14 в с. Барутин, 12 в с. Змеица, 9 в с. Късак, 4 в с. Любча, 5 в с. Црънча, 9 в с. Бръщен и само 1 в с. Чавдар. В община Баните, където миналата година нямаше нито един първокласник в цялата община, сега са общо 20, като в Баните ще учат 17, а в Давидково 3 – ма, като от тях едно дете е от с. Стърница. В Борино първокласниците са 11, а 2 – ма са в с. Ягодина, като общата им бройка за цялата община е 13. В община Девин за първи прът прага на училищата ще прекрачат общо 71 деца, като от тях в общинския център са 58, в школото в близкият квартал „Настан" са 2 – ма, в с. Гьоврен 5,в с. Триград 2, в с. Лясково 1, в с. Селча 1, в с. Осиково 2 – ма, а в с. Грохотно годината е нулева. 57 са първолаците в община Чепеларе, като от тях 47 ще учат в Чепеларе, а останалите 10 ще се обучават в школата на селата Забърдо и Павелско. В община Рудозем първолаците са 105, от тях 63 са в общинския център, 10 ще учат в с. Елховец и 32 в с. Чепинци. 101 са първокласниците в община Златоград, от тях 16 са в с. Старцево, 7 в с. Долен, 3 в с. Ерма река и останалите 75 са в учебните заведения в Златоград. Община Мадан ще има 100 първолака, като от тях в Мадан ще учат 72, в с. Върбина са 17 и по един в селата Букова поляна и Боровина. 39 са първокласниците в община Неделино, като в с. Средец е само един, а останалите ще учат в общинския център. В община Смолян има три средищни училища. Учебните заведения в селата Арда, Търън и Момчиловци и към тях се извозват по над десет деца от други населени места. В Широка лъка и Смилян, също се карат деца от други населени места, но тяхната бройка е под десет.
В техникумите също трудно сформират паралелки. Учители звъняха на родители, чийто деца завършиха 8 клас, за да ги агитират за даден техникум. И тази учебна година има проблем с недостиг на учители, над 20 незаети  места бяха обявени в Бюрото по труда –Смолян и все още продължават да се търсят. Явно учителската професия не е толкова привлекателна след като и обещаното увеличение на заплатите с 15% не може да привлече кадри.  
Независимо от проблемите, стартът на новата учебна година бе даден. 8 992-ма ученици ще изпълнят класните стаи в школата в Смолянско . Това е прогнозната цифра на база данните за миналата година.  
Николай Михайлов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I