798 лева е средното възнаграждение в региона

Брокери на недвижими имоти и учители получават едни от най-високите средни възнаграждения в област Смолян. Това сочат анализите на Националната статистика за региона за последното тримесечие на м.г.
Ангажираните в „операции с недвижими имоти" достигат до средни нива на заплатите в размер на 1 691 лева, докато служителите в образованието-1 039 лева. Учителите биват изпреварени от трудещите се в добивната промишленост и селско и горско стопанство, които получават средно по 1 188 и 1 075 лева. Най-ниско платени в края на м.г. са били наетите лица в „Административни и спомагателни дейности" - 524 лв. и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети " - 535 лева.
798 лева достига средната работна заплата в област Смолян, като по този показател регионът е на 22-ро място в страната. Най-много пари средно получават наетите в областите София (столица) - 1 476 лв., Варна - 1 062 лв., Стара Загора – 1 060 лв., София – 1 044 лв. и Враца – 1 024 лева.
Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата в Смолянско е регистрирано в дейностите „Операции с недвижими имоти" - 50.6%, „Образование" - 22.7% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 21.8%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Селско, горско и рибно стопанство" - с 4.7% и „Професионални дейности и научни изследвания" - с 4.0%.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2017 г. се увеличава с 12.1%.
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на декември м.г. се увеличават с 1.7% спрямо края на септември и достигат 31.8 хил., като увеличението на наетите в частния сектор e с 3.0%, а в обществения сектор се наблюдава намаление на наетите лица с 2.6%.
Все повече родопчани биват наети в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечение", където ръстът е с 92.1% и „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 53.5%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива".




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I