Когато Ковид-19 ти прецака почивката в слънчева Гърция, единственото място, което е в състояние да я замени е Родопа планина. Великолепието и силата на планината, хладната борова сянка на вековните й гори, студените потоци, добротата на родопчанина и ароматите на цветя си остават без аналог при избора за почивка. Родопската кухня-марудник, пататник, клин, кисело мляко, сладко от горски плодове, са само гарнитура към незабравимите моменти, които гарантира този избор на почивка. Родопите крият в себе си красиви места, които си заслужават да бъдат видяни…

Триград

За да стигнете до селото пътят ви минава през Триградското ждрело, седем километра, които освен с неописуемата си красота ще ви докажат, че пред силата на природата  човек се чувства безпомощен, а доста емоции от напрегнато ни ежедневие-безсмислени. Триград е известнен с „Дяволското гърло“, пещера, която може да смрази и най-безстрашните. „Харамийската пещера“ е пък друга забележителност за търсачите на силни усещания в района. В селото има хотели и къщи за гости, в които можете да отседнете. А, и не си тръгвайте без да сте опитали местния мед и задължително си купете билки, брани в района.

Широка лъка

Селото, което пее и свири-обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Едно от местата-извор на родопската магия. Запазен автентичен облик, история от славно минало и сърдечни домакини, това е Широка лъка, което и това лято, въпреки ремонтите по пътя Смолян – Девин, не остана без посещение на туристи от цяла България.

Националната астрономическа обсерватория

На връх „Свети Дух“, над местността Рожен“, със своите 1759 метра, едноименната обсерватория си остава най-голямата в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Шест телескопа наблюдават необятния Космос и са допринесли за развитието на науката не самов България. Допускат се туристи организирано на всеки кръгъл час. Тази година, предвид Ковид -19, са отменени извършваните нощни  наблюдения за външни посетители.

Пампорово, вилно селище „Амампури“

Едва ли за Пампорово има нужда от разкази. През своето 70-годишно съществуване зимният ни курорт се е превърнал в една от перлите на туризма в България и по света. Ски лифтове и влекове, дължината на пистите и различната им сложност привличат любители на зимни спортове и туризъм от близо и далеч. Комплекс „Пампоров“ е също така предпочитан и за почивка през лятото. Кулата „Снежанка“- символът, на 2000 метра надморска височина със своите допълнително 156 метра ще ви разкрие неописуеми красоти на Родопа планина от 360 градусова гледка. На Пампорово през лятото е просто задължителна ездата при „Наско“. Невероятни емоции, гарантирана сигурност на малки и големи, професионален  водач и много положителни емоции,  дори за тези, които нямат опит и за пръв път ще яхнат кон. Базата на „Наско“ ще откриете по асфалтовия път за кулата „Снежанка“, на 1800 метра височина.
Вилно селище „Амампури“, на 1350 метра в сърцето на Родопите, на 4 километра от Пампорово. Просторни вили с гледки към девствени пейзажи, хигиена и домашен уют. Сърдечни домакини и дискретен персонал, който сякаш е невидим, но винаги до минутата ще се отзове на ваше разположение. Уникалността на мястото идва от това, че точно там е една от зоните с отрицателна йонизация в Родопите.


Невястата и Железният път, Калето

Екопътека Невястата ще ви заведе до едноименната скала. Не съществува опасност да се загубите, насочващи табели, поставени от служители на община Смолян, ще ви водят в правилната посока. Денивелацията е лека, пътеката е около 900 метра, панорамните гледки са завладяващи. По цялото протежение на екопътеката са разположени информационни табла, които запознават посетителите с разнообразието от растения и животни, които се срещат наоколо. Колкото и обезпокоително да ви се струва, да се разхождате в територията на мечки, вълци и глигани, вероятността да срещнете някои от домакините е минимална. Площадката “Красива” ще познаете по първата беседка, до която достигнете. Изключително добре изградена и все още запазена. От нея в пролуката между 2 скали се открива първата уникална гледка към Смолян и заобикалящите го планини. Там и така наречената Viaferatta (железен път). Това представляват скоби, закрепени в скалата, по които може да се покатерите, но задължително със специалист. Съветът ми е да не рискувате на своя глава. За „Калето“ се ходи по лека пътека, сравнително хоризонтална, с достатъчно места за почивка по път, дълъг около половин километър. Крепостта е започнала живота си като военен пост по времето на император Юстиниан. В днешно време могат да се видят основите на няколко помещения и стени, минали под мистриите на съвременните реставратори…

Момчиловата крепост край село Градът

Крепостта на Момчил, севастократор на Родопите, Ксанти и Порто Лагос от 1343 до 1345 година. Момчил- по произход българин, който се издига благодарение на храбростта и комбинативността си от момче от народа до деспот и севастократор. Момчил повежда борбата срещу османските нашественици, в която намира и смъртта си. За неговите подвизи и житейска съдба разказват няколко легенди. Наричан и запомнен от историята като Момчил юнак. С европейски средства са възстановени част от крепостните стени, построена е пътека, която обхожда крепостта. На върха на хълма, върху който е изградена и самата крепост, е имало древно тракийско скално светилище. От него е останала една скална площадка, обезопасена с парапет.

***
Всичко в Родопите си заслужава. Магия, мистика, въздух, красота, история…
Стела БРАТАНОВА, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I