„3,77 евро за 400 грама пачи крак в магазин в Германия. Килограмът излиза 9,42 евро, близо 20 лева. През лятото си бях в родния край, братовчед ми обикаляше по 7-8 часа из горите за 25-30 лева от 4-5 кила гъба. Казват, че през май дори се вадели над 100 лева, дано да е така.
Какво да се прави – разлика в стандартите! За едни е препитание, борба за хляба, за другите – деликатес и кеф.
Препоръчвам на моите земляци, ако могат да си позволят, да си правят и зимнина – консервиран пачи крак, задушен пачи крак, сушен пачи крак. Да си угаждат през зимата като истински европейци“, пише до редакцията наш гурбетчия от Германия.
Гъбите пачи крак имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма.
Хиноманозът в пачия крак не само унищожава паразитите, но и техните яйца, за разлика от по-голямата част от фармацевтичните препарати. Ергостеролът засяга чернодробните ензими. Той се използва за неговото пречистване. Траметонолиновата киселина, която също се съдържа в пачия крак, влияе на хепатитните вируси и има хепатопротективно действие.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I