Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

Бърз обзор в едно изречение за картината в Родопите:

Ниски заплати, високи цени, дупки, добитък, недоимък, гастарбайтери, инжектиращи един фалшив стандарт на живот.

В този пейзаж все още се чудим как и защо?

Статистиката е безкомпромисна. Прошка няма. Там не съществува жалост. Числа, зад които се крият съдби. Само бройка, обзета от тъга. Процент на мъката-неизчислим. Тя е явление, на което рядко се обръща внимание. Болката не може да се постави на везната. Не отчита грамове и кила. Тя е по-силна и погубваща от мерилото за корупция. Която също се тегли в усещане. То пък, ако се продваше за 50 лева килограма, нямаше да може никой да си го позволи. Само да се изстрада. Самостоятелно, егоистично. И да отшуми в продънения джоб на достойнството.

 

2000 евро на месец

 

Предложение. Търсят се опитни хора. Работата-обезкостяване на месо. Офертата-от Германия. „Екстрите“-безплатна квартира, договор и осигуровки.

Коментарът в Родопите-„Тия си търсят роби“.

В същото време в „баровския град“ цената на квадратен метър на имотния пазар вече достига 1000 евро.  С други думи, един обезкостител трябва да работи 70 месеца в „Алеманията“, да пести половината си заплата, за да си купи 70 кв. жилище в икономически безперспективния, да речем, Кърджали. Тоест 5,8 години здраво кълцане, кръв и пот.

Че в Германия от пет десетилетия си търсят бели хора за черната работа е факт. Защото черните хора такава не пипат.

Има и друг интересен факт. Германска верига в Родопите пусна лятно изкушение-надуваем двуместен каяк само за 150 лева. Същият, в същата верига, но във федералната република, се предлага за 50 евро.

Баровци сме си и това е!

Най-бедните плащат най-скъпо. От суета, от „завист“, заради сериалите, заради новините, от гордостта „Ние сме в ЕС!“.

Каквото и да е.

 

Нашенци не успяха да прозрат, че…

 

… са на най-старата държавна територия в Европа. И все ги мачка чувството за втора ръка хора. Комплекс. Онези са така, пък ние онака.

Майната им! Не ги гледайте. Вие сте им „черноработниците“, отчита болшинството, отговарящо на офертите.

И може би заради комплексарщината, е готово да даде в пъти повече от „европейците“ за едно и също. Щото вече една панелка в най-долнопробните квартали на задушената София струва повече от къща на Халкидики. Както, впрочем, повече и от дом в Сплит, на брега на Адриатика, с изглед към морето.

Сами си направете изводите.

С „Аз ли нямам, бе, ще дам!“, всъщност се легитимира вакханалията на ненормалната комплексарщина. Щом е София-скъпо е, щом е „мазутния залив“ на черноморското Лозенец-скъпо е.

Едно време почивка на Лозенец излизаше по джоба на всяко чернооченско дете. Преди родителите му да станат гастарбайтери.

Сега е безумие, защото „софийските звезди“ решиха, че „Ама там е мно`о куул ве, бро“.

А бе едно обикновено село…

 


Масов разврат

 

Политическата картина.

Казахме ви още преди изборите какви невероятни коалиции се очакват. Видяхте ги. Външният натиск за тях бе повече от осезаем. Над 60 на сто прозряха и затова не отидоха да гласуват. Останалите бавно започнаха да загряват, че всъщност избор няма. Всички са заедно, независимо от процентите след вота. В името на самата власт, а вече и в стремежа за лично оцеляване. Чухте и от записите как се нарежда подходящата софра.

„Дайте им на тези комплексари манекенки, пачки, кюлчета и разврат и са готови на всичко. Това е властта за тях. Не Родината, не народът, не бъдещето“, е масовото мнение за политиците.

 

„Будните“ електорални единици отново бяха прее.ани.

 

Площадите са празни.

Президентът натисна копчето „Enter“ и пречката „Гешев“ е отстранена. В момента, в който се поискаха едни имунитети, които възпрепятстват обвинителни актове.

Площадите са празни. Преди две години се тресяха в искане за премахване на главния прокурор, защото си затворил очите за политическата корупция. Сега площадът замлъкна. Мълчаливо съгласие със статуквото. „Умнокрасивитетът“ протестираше преди години срещу Пеевски. Днес, „лордът“ в ДПС, който е всичко друго, но не и конституционалист, ще твори конституционна реформа.

Площадите са празни.

Искането за имунитети свали окончателно маските на политическата система. И лъсна грозотията на престъпния преход.

Шаманите от ефира започнаха облъчването колко правилно било това. А помните в какво се кълняха лидерите на различните формации, дори в изборната нощ.

Площадът се разтресе в събота. От „София прайд“. Една извратена клоунада на новите ценности и висотите в либералната доктрина. И който не я харесва, мигом бива определен за „враг на демокрацията“. Демокрация от разбойнически тип, подкрепена и вардена от Посолството.

Цялата политика е един гей парад, манифестация на интересчийско завъртащи се задници.

 

Едно мнение на един обикновен човек

 

Пропагандата, също толкова досадна и зловеща като онази за ваксините преди войната в Украйна, върви денонощно с пълна сила по всички медии! Навсякъде пищят платени евролиберални атлантици, плашат ни с някаква Евразия, говорят ни за несъществуваща ценностна система и измислен цивилизационен избор, без насреща си да имат никакъв опонент, мислещ различно от тях! Отвратително е! Но явно има ефект, след като повече от милион избиратели са зомбирани до такава степен, че са гласували за едни партии, доскорошни врагове, които се прегърнаха. Без да си дават сметка кой ги финансира, защо ги финансира, и какво очаква да направят за това! Нима ,,Аденауер и ,,Отворено общество наляха милиони пари в тях и медиите без да имат полза? Ей така, за да ни ,,помогнат?! Та те не могат да ни понасят, смятат ни за втора ръка хора, защото те са ,,елитът“,  определящ съдбините на света. Останалите мислещи различно, просто не ходят да гласуват, защото е очевадно, че вече няма смисъл. А тези политици, журналисти, анализатори и общественици с различно мнение, не са допускани в предаванията по нац. Телевизиите.

Всичко е решено, но не от нас!“.

 

И още едно

 

Пак ще дойдат избори и пак ще ви карат да гласувате по съвет. Но каква? На каква цена? Много хора продадоха именно съвестта си. Има ли смисъл?

 


Войската

 

Армията на негласуващите ще се увеличава все повече. Това е добре дошло за Тях. Защото и 10 човека да пуснат бюлетина, те ще си разпределят процентно местата както си трябва.

Държавата обаче се движи по опасна плоскост. Недоверието ражда омраза. Вече няма програми и политики. Има една софра, на която народът не е поканен. И недоволните стават все повече. В милиони. В един момент никой не може да прогнозира какво ще се случи. А то ще е страшно.

„Те ще избягат с откраднатото по островите си. Но ще ги намерим. По дърветата след това!“, вече звучат зловещи коментари на стотици по форумите.

„Това са тролове, спокойно!“, успокояват се политици и партии.

Не, не са.

И няма спокойно.

Движите родината ни по много опасен път. И единствените губещи ще бъдете вие!

Научно доказано кой го отнася, когато пренебрегне собствения си народ.

Жалко, че няма живи, които да попитате.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I