24smolian.com/ Общество, регион

Ставките по плащанията за автохтонни говеда е намалена. За проблема сигнализираха земеделски стопани ангажиране в отглеждането на говеда, чийто породи са застрашени от изчезване.

На 9-и август, сряда, в курортния комплекс Пампорово ще се проведе общо събрание на Асоциацията на животновъдите, отглеждащи застрашените от изчезване говеда.

В дневния ред една от "болните" теми ще бъде проблемът с намалената ставка по плащанията за отглеждане им.

Припомняме, че през 2022 година бе решено автохтонните породи да се отделят от схемите за обвързано подпомагане за месодайни говеда в отделна интервенция. Тя трябваше да се прилага от януари 2023 година, като от стопаните се изискваше поне отглеждането на 20 крави от една застрашена от изчезване порода. Заявените за подпомагане животни трябваше да са възраст над 22 месеца, като горна граница на възрастта не бе посочена.

Сега животновъдите са притеснени как в условията на намалена ставка в програмния период ще изхранят говедата. 

Снимка: sinor.bg

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I