24smolian.com/Общество

„Привличане на инвеститори, разкриване на нови работни места, задържане на младите да не напуснат региона“. Предизборната мантра преди всеки вот, част от всяка кампания. Облечени във власт обаче думите се оказват прах в очите, а намеренията съвсем различни.

Два гласа против, двама въздържали се - това е резултатът от гласуване в Общинския съвет в Мадан за предложение, чиято дългосрочна цел е именно привличане на инвеститори и разкриване на стотици работни места.

Годината е 2022-ра, редовна сесия на Общинския съвет през март. Кметът Фахри Молайсенов предлага промяна на предназначението на имот в село Средногорци, поради отпаднала необходимост. Преди повече от 30 години е бил терен за спорт и отдих на минно-предприятие „Горубсо-Мадан“ АД, който по-късно общината закупува.

Теренът е загубил предназначението си, тъй като сградите и съоръженията в него - съблекалня и басейн, са компрометирани и категорично не могат да изпълняват функцията си и в момента имотът не се ползва и пустее. Идеята е той да бъде обявен за частна общинска собственост, за да може на мястото да бъде изградена

Индустриална зона с канализация, водоснабдяване и ел. захранване с перспектива за бъдещи инвеститорски интерес и създаване на работни места. На заседанието присъстват 16 от общо 17 общински съветници. Против нов бизнес хоризонт за Мадан гласуват двама съветници от АБВ, ИТН и после независими Владимир Фиданов, както и Светослав Филипов, който пък в настоящия момент е кандидат за кмет от ГЕРБ.

 „Въздържали се“ са Филип Чукаров и Шинка Янкова от БСП.

 „Процедурата по промяна на предназначението е доста дълга. Ако не бяхме предприели действия да направим така, че имотът да е подходящ за бъдещ инвеститор, няма как да чакаме въобще някой да прояви интерес към него. Всички тези стъпки ние трябваше да ги извървим, за да подпомогнем и улесним процеса. Не говорим за промяна на собствеността. Собствеността си остава общинска. Не говорим за продажба на имот. Дали ще имаме един поземлен имот, който да не е урегулиран или ще имаме един урегулиран имот, като собственост няма промяна, и в двата случая собствеността си е общинска. Но когато имотът е урегулиран, ние може да привлечем инвеститорски интерес. Бъдещият инвестотор ще бъде улеснен и ще може да вземе направо виза и ще започне да проектира. След това ще може да строи. В случай, че имотът не е урегулиран, ще трябват минимум 1-2 години да обикаля институциите и да се сменя предназначението му“, коментира тогава кметът Фахри Молайсенов.

Все пак по време на сесията отговорността пред жителите и разумът надделяват, като 12 съветници категорично гласуват „За“ предложението на кмета, чиято идея е да се предизвика инвеститорски интерес, за да може максимално бързо да се случват нещата и с разкриване на работните места.

„Защото когато един инвеститор иска да направи нещо, първо пита имотът има ли всички необходими документи, има ли ток, вода, канализация и път. Нашите виждания са теренът да бъде отдаден чрез конкурс. Тогава ще се направи подбор на най-добрите предложения от инвеститорите. Ще заложим и критерии изцяло в интерес на хората. Например, в срок от няколко месеца, който закупи имота, ако не направи инвестиция и не отвори минимум 15 работни места на декар, автоматично имотът да се върне на общината. Това е нашият замисъл. Важно е там поне да има 100-200 работни места. Имотът е около 16 дка, но реално могат да се използват 10, тъй като от една страна трибуните не могат да бъдат съборени, защото има опасност от пропадане на главния път и от друга ще бъде изградена пътна инфраструктура и обръщач за камиони и коли, затова реално могат да се ползват само 10 дка“, посочва кметът.

Към момента се изработва ПУП, предвиждащ 4 имота с различна големина, обслужващ път, електрозахранване, вода и канал с пречиствателна станция за отпадни води. „Ако се появи голям инвеститор, може да вземе и 4-те имота и да направи и 500 работни места. Условията за конкурса ще бъдат добре обмислени и няма да има прибързани решения“, коментира инж. Молайсенов.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I