24smolian.com/Общество/Политика

Отиваме на избори. Това стана ясно от думите на вицепремиера в оставка Мария Габриел по време на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ.

"Бих искала да благодаря и на акад. Денков, с който не прекрачихме граници.

Днес искам да кажа пет неща. В последните 9 месеца смятам, че всички видяхме, че важни реформи се случват с ГЕРБ. Показахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес.

В името да направим всичко възможно България да има правителство, имаше разговори. Отново направихме отстъпки.

Казваме "не" на постоянните нови условия, на новите и нови условия. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че бяха направени много отстъпки, но имаме солидна основа. За съжаление, се очертава да се върнем на тях след избори. Ще остана като вицепремиер и външен министър", каза още Габриел.

"Утре ще внеса писмо в НС, че оттеглям кандидатурата си за премиер. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. Казваме „не" на преговори с втори мандат“. ", добави тя.

ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната.

Това заявява в своя позиция председателят на ДПС Делян Пеевски.

Реакцията му идва след като малко по-рано днес от ГЕРБ обявиха, че България отива на предсрочни парламентарни избори, защото не са се разбрали с ПП-ДБ за нов кабинет.

Ето какво още пише Пеевски в своята позиция:

Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС.

Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ПП-ДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента.

Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно “Възраждане” биха били абсолютно безпринципни.

Ако Президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими.

За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които да България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Благодаря на колегите, с които за тези 9 месеца успяхме да направим най-важното - да върнем властта в Парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна.

Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I