Бегълци, смелчаци, роби и свободни

Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество/Регион

Америка не може и няма как да реши проблемите на целия свят. Бомбите няма да стигнат. В същото време в Европа всички станаха американци. Дори повече от тях. Искат го, жадуват го, писма пишат дори. Това няма как да се случи.

Преди време няколко експрезиденти, включително и наш Плевнелиев, пратиха хабер до САЩ да увеличат военната сила на Стария континент. Да не го оставят.

Като сирачета, молещи се на новите осиновители, които са ги разлюбили.

Унизително, но това е положението с недостига на лидери в тази част на земята. Там, където ги има, биват наричани диктатори.

Странна постулатика на доскоро един много силен икономически съюз. Но с все по-сриващи се реалности. И все по-умоляващ, като ошамарено дете, наказано в ъгъла от родителите си. Докато те се карат в другата стая.

 

Това е многоликата Европа, силната Европа, вездесъщата Европа, която собственото си дередже не може да оправи.

 

Наближават избори. И цялата истина ще лъсне от резултатите. „Зелени“ и „пембени“ сделки не могат да устоят на бълбукащото из недрата. И най-странното е, че т.нар. „лидери“ не могат да проумеят собствения си крах.

Те ще бъдат изметени. От собствените си народи, които искат своят дял от изработеното. Не налагане на ценности, безумни задачи, кухи идеологии.

Те искат да получат насреща това, което все още, по някакъв начин, поддържа тази Европа на Урсулите, Мишелевците, Олафтовците и прочие бюрократи, които и цент не дават за мнението на хората, които осигуряват дори техните заплати.

 

У дома са още по-разнебитени

 

Киро от Харвард вилнял на някаква среща с кашони с напитки. Чупил шишета по масата. Тъй рече Бойко, който бе арестуван от Киро.

Борисов не искал да им ходи на срещите, че Петков да не счупи някоя бутилка не където трябва. Та затова пращал каките.

Толкова чиновническо го дават, че не ви ли се иска да видите Кирчо в акция?! С бутилките. Представете си как скача от стола, гепи шишето, разбива го в масата и насочва острите останки към шията на някого! Яко, а, бетер истински пират. Щото сега е малко дигитален такъв. Рейдър нещо. Барабар останалите в групичката пиратчета, доплавали под чужд флаг до родните ширини…

Ето такива решават най-важните задачи за страната.

Която се превърна в територия. В която един посланик обикаля рудници, за да види как работят робите. Като генерал-губернатор. Обикаля и други предприятия. Пак да види, да му се похвалят.

Кой дипломат в друга държава прави това?

 

„Детето може да пътува в страните от Европейския съюз, Великобритания и Турция, без разрешението на майката“.

 

Все по-често съдилищата в Родопите вземат подобни решения, след развод между двамата родители. В болшинството си обаче „заместващото съгласие“ е в полза на майката. Или пък се отнася и за двете страни.

Гурбетът налага и подобни казуси в съда. Работата зад граница не пропусна да удари и училищата. Със 170 първолаци по-малко стартира настоящата учебна година в Кърджалийско. Драстичният спад спрямо предходната се обяснява с голямата миграция на хора от региона. Все повече млади семейства напускат областта в посока чужбина, а след приключване на детската градина, с тях потеглят и бъдещите първолаци.

Със 150 са по-малко учениците в Смолянско година назад. Около 27 от тях вече са със статут „Напуснали страната“. Останалите пък са заминали със семействата си в други региони, сочат анализите.

 


Училище за продан – 60 000 лева!

 

Село в Родопите с около 130 души население. Бившето училище е обявено за продан-два етажа, цена – 60 000 лева. Селото е Галище.

Само на няколко километра от Мадан пък се продава вила за 255 000 евро. 220 кв. метра

Работи се по създаването на индустриална зона в Рудозем поради високия инвестиционен интерес във връзка с откриването на новия граничен пункт до родопския град. Няколко са терените, на които зоната може да бъде изградена. Всички те са в периферията на града и са определени за такива зони в общия устройствен план на града. Предвижда се и създаването на още един индустриален парк в района на Мадан и село Борино…

 

„Аз завърших гимназия в Родопите“,

 

изрича един „пораснал“ човек от региона.

Всички партии повтарят как ще върнат младите хора в страната. Но и идея си нямат как да сторят това.

„150 човека завършихме гимназията. В момента в града сме около десетина. От същия този випуск. И не може да се съберем. Всички са пръснати по цял свят“, разказва един 41-годишен човек от областен родопски град.

„Призрачни“ блокове, празни апартаменти, тук-таме светещи прозорци. 85 на сто от жилищата в нови кооперации в Родопите са на гурбетчии, които обаче са зад граница. Въпреки инвестицията в нов дом.

 

 „Ще го обеся, ако се върне…“

 

„Ще го обеся, ако се върне“, зарича се родител.

Заричал се, е по-правилното.

Защото децата му са зад граница. Устроили живота си. Нямат никакво намерение да се върнат.

За това обвинява себе си. Не може да види внуци. Те живеят там, той тук.

„Казах, че ще ги обеся, ако се върнат. Всичко бе заради състоянието на тази държава. Липсват ми, роня сълзи, но се моля да са добре“, изрича.

Те си знаят.

У дома ги чака „бесило“.

Защо?

Така избра родителят. Така им „наклони везните“ и те станаха… „чужденци“.

Срам ги е. Да се приберат. Срам ги е от това, което ще видят.

Срам ги е от… окаяната Родина..

Дори да им е болно, няма да го покажат. Поне са научили „западната технология“-винаги да се усмихват.

 


Вече няма Родина

 

„Това нещо Родина не ме интересува. Аз съм другаде, с децата. Никога няма да се върнем, защото тук има евро. Майната му на всичко. Живейте си там, сред бандитите, селяни!“, казва мъж на 42 години.

Зад граница от повече от две десетилетия.

Страх го е да излезе след мрак. Но ненавижда бандитите у дома. Тамошните нарича „демократи“, а цената е в евро.

Тук един посланик обикаля да види предприятия и рудници. Където работят тези, чиито деца са навън. И казва „Браво“, потупва по рамото и споделя, че България се управлявала чудесно.

Вече няма „наше“. Претопено поколение, за което Родината няма значение. Важно е еврото…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I