24smolian.com/Общество

Силно остава и днес напрежението в доспатското село Любча, където преди броени дни багери се опитаха да съборят къщата на 81-годишната баба Айше.

„Къщата е на фамилия Илиазови. В нея живее в момента сама 81-годишната жена. Синовете й работят в големите градове в България. Веднага като разбраха за ситуацията тръгнаха за селото. Тази къща е построена през 70-те години на миналия век. 90% от къщите по селата попадат в някаква улична регулация. И тук случаят е такъв, затова искат да съборят постройката. В момента тече законов срок за обжалване“, посочва Александър Василев.

Той и още десетки местни жители излязоха на протест, за да покажат подкрепата си към баба Айше. Малко преди техниката да събори къщата, местните организираха жива верига и попречиха на събарянето. Във веригата се включиха и местните депутати Михаил Камбарев от ПП-ДБ и Александър Вълчев от ИТН. На място бе и кметът на Доспат Елин Радев, който заяви, че изпълнява служебните си задължения и не прави нищо незаконно, а всичко е с решение на съда.

Възрастната жена зададе въпроси на управниците, защо след като улицата е толкова голяма, се събаря домът й, който е построила с личен труд и средства.

Кметът на Доспат излезе с официална позиция:

Уважаеми жители на община Доспат, на 8.05.2024г. в изпълнение на задълженията ми по ЗУТ, пристъпихме към премахване на незаконни постройки в с. Любча. По този повод, група от местни активисти на Продължаваме промяната и ИТН, воглаве с действащите депутати от тези партии, съответно Михал Камбарев и Александър Вълчев, се опитаха да предотвратят процеса. Впоследствие тази група надълго и нашироко внушаваха неистини и представяха нещата пред медиите както им е угодно, в контекста на предстоящите избори. През цялото време съзнателно твърдяха и говореха неистини с цел манипулиране на общественото мнение, като казваха, че ще се събаря къщата на Илязови и баба Айше щяла да остане без къща. Нямало да има даже къде да живее, което е абсолютно невярно. Пълна лъжа. В тази връзка, както винаги, ще представя фактическата обстановка с факти и документи, за да няма никакво съмнение, че нашите действия са в пълен синхрон със Закона за устройство на територията, както и че в организираните медийни изяви се говореха и внушаваха неистини.

И така, след постъпване на жалби от жители на с. Любча, че улица „Независимост“ в участъка пред къщата на Илязови е стеснена от незаконно построен гараж, поради което не могат да преминават товарни коли и жителите на квартала не могат да се снабдяват с дърва за огрев, служители от отдел ОСУТ към общ. Доспат извършиха проверка на място. При проверката се констатира незаконно строителство на пристройка (гараж) и надстройка към жилищната сграда (само втори етаж). В съответствие със ЗУТ, издадох Заповед за премахване на незаконните строежи.

Впоследствие ответната страна обжалва заповедта пред Смолянския административен съд, като твърди, че сградите са законни, търпими и т.н. Съдът се произнася, като отхвърля жалбата на Илязови, а мотивите са, че сградите са незаконни.

На премахване подлежат само незаконната пристройка (гараж) и незаконната надстройка, пристроена към къщата или само втори етаж на пристройката. Цялата къща, както и първия етаж на пристройката са законни и не подлежат на премахване. Или, баба Айше ще си живее в къщата и в първия етаж от пристройката без никакъв проблем“.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I