Разликата в средното възнаграждение се увеличава

Смолян вече се отдалечи от София на 663 лева. Това е разликата между средното възнаграждение в областния родопски град и столицата. Докато средният софиянец прибира 1504 лева на месец, то смолянчанин трябва да вмести личния си бюджет средно в 841 лева.
Това сочат данните на Националната статистика за средната брутна работна заплата през третото тримесечие на тази година.
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на септември 2018 г. намаляват с 1.7% спрямо юни и достигат 31.5 хил., посочват от статистиката. По-малко работници се наемат в икономическите дейности „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 13.1%, „Строителство” - с 12.8%, „Професионални дейности и научни изследвания“ - 9.6% и „Преработваща промишленост” - с 3.7%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Селско, горско и рибно стопанство” - с 4.2%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 2.9% и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 2.0%.
През третото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Смолян намалява спрямо второто тримесечие на 2018 г. с 0.1% и достига 841 лв. при 1117 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 962 лв., а за частния - 803 лева, сочат данните на статистиката.
Най-високо средномесечно трудово възнаграждение са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство”, „Добивна промишленост” и „Хуманно здравеопазване и социална работа”. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти”, „Транспорт, складиране и пощи” и „Хотелиерство и ресторантьорство”.
В сравнение с останалите региони на страната, област Смолян е на 20-то място по показател „средна брутна работна заплата”. Най-високо възнаграждение  получават наетите в областите София (столица) - 1 504 лв., София - 1 109 лв., Стара Загора - 1 096 лв., Варна - 1 054 лв. и Враца - 1 040 лева.
На снимките:
-Мазолите са еднакви навсякъде, както и умората
24smolian.comShare To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I