Обучение и преквалификация на безработни за кадри в туризма ще стартира в Смолян, заради сериозния „глад“ на трудовия пазар. Това съобщи на работната среща в Чепеларе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Недостиг на кадри имало, както за летния, така и за зимния сезон.
За целта е подписано споразумение с Министерството на труда и социалната политика.
„Целта е да се насърчава предоставянето на обучение за придобиване на професионална квалификация. В Агенцията по заетостта ще се получават заявки от работодателите за нуждата от кадри“, коментира Георгиева.
В пилотния проект ще участват регистрирани като безработни хора, като те ще бъдат  обучавани в Държавното предприятие Българо-германски център за професионално обучение, в центровете му в Смолян и Царево.
Очакванията за новия сезон е да има ръст на туристите в зимните курорти на страната с около 5%.
„Зимните ни курорти са все по-предпочитани от българите на различни възрасти. Прогнозите са за значителен интерес към културния, балнео, бизнес туризъм. Пампорово и Чепеларе като една ски зона имат несъмнен принос. Тук е една от най-големите и модерни бази за зимен отдих у нас. Курортът Пампорово- Мечи чал е търсен и с 13 писти предлага много добри условия за практикуване на различни снежни спортове“, подчерта заместник-министърът.
Статистиката показва, че Пампорово има ръст от 9.1%. По данни на „Пампорово“АД,  очакванията са за засилен интерес именно от родни посетители,  които са над 65% от туристите в курортния комплекс. Интерес има и от туристи от Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и Македония.
Поводът за работната среща в Чепеларе бе  готовността за зимния сезон. По първоначална информация, тя трябваше да бъде водена от министъра на туризма Николина Ангелкова, но заради ангажименти на нея присъства заместничката й Ирена Георгиева. На срещата бяха кметът на община Чепеларе Славка Чакърова, зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова,  представители на различните държавни институции и представители на туристическия бранш.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I