Децата остават на „интернет контрол” при бабите

Противно на очакванията, гурбетчийската вълна от селата в община Доспат се увеличава. Причината, според местните кметове, е неяснотата около Брекзит. Около  половината от жителите на селата Црънча и Барутин ги напускат тази пролет, работейки в различни европейски държави. Преобладаваща част от гурбетчиите от района се отправят към Великобритания, а процедурата за излизане на Обединеното кралство от ЕС кара дори колебаещите се кандидат-емигранти от родопските села да стегнат куфарите, надявайки се като за последно да припечелят някой лев. Мигрантските курсове от доспатските села обичайно започват в месеците от януари до април, обясняват местните кметове.
Вълната от заминаващи на работа из Европа през тази пролет е още по-голяма, обяснява кметът на Црънча Юли Делибашев.
Около 350 от обитателите на селото с 620 жители са гурбетчии във Великобритания, Холандия, Германия, Испания. Много от тях вече изтеглят в чужбина и целите си семейства, но част от децата на работещите зад граница са оставени на грижите на баби и дядовци.
Предимно възрастни хора и деца остават в Барутин през лятото, след като мъжете и повечето хора в трудоспособна възраст заминат на гурбет, обясняват от кметството. Доста жители на селото има и в Испания.
По време на гурбета десетки деца в доспатските села са на дистанционен „интернет контрол” от родителите им, а грижите по тяхното отглеждане се поемат от бабите. Контактът с родителите зад граница е ежедневен, макар и през интернет и социалните мрежи, твърдят местните управници в Доспатско. 
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I