Днес, четвъртата година от втория мандат на Мелемов като кмет, на община Смолян се гледа като на партньор, а не като длъжник. Два мандата и много свършена работа.
Стъпвайки в длъжност в първия си мандат през 2011 година, Мелемов заварва просрочени задължения на община Смолян в размер на 3 889 103 лева, в края на втория му-към 31 декември 2018 година, чрез провежданата желязна финансова политика, те вече са стопени до 483 937 лв.  За отбелязване е и фактът, че от 1.01. 2012 г. са намалени данъците и таксите в Общината и не са увеличавани и досега. Няма забавяне на заплати, разплащане за ползвана ел. енергия и други консумативи.
Още на втората година от втория си мандат кметът на Смолян Николай Мелемов  отчита изпълнение на 50% от управленската програма, с която е  спечелил доверието на близо 11 000 от жителите на общината. Над 54% от живеещите в община Смолян му се доверяват.
Той е управленецът, който не ги е подвел, градил и работил, за да може град Смолян и 86 населени места да придобият европейски облик, да се почувстват като незаобиколима част от ЕС. Пътища, улици, тротоари, зелени площи, басейн, спортни зали и съоръжения, изцяло ремонтирани училища и детски градини, детски площадки, саниране, изграждане на нова инфраструктура и поддръжка на вече изградена, всичко за да може Смолян и общината да станат едно добро място за живеене. Строгата финансова политика дава възможност да се заделят средства за спорт, за култура, за социални дейности.
Преди осем години заварват предвидени за спортни дейности  по бюджет 15 000 лева, плувен басейн дори не съществува. Спортните съоръжения, стопанисвани от клубовете, със задължения за гориво, консумативи, транспорт - бази в окаяно състояние,  а за младежки дейности нито един лев. 
Сега, през  2019 година, за спортните клубове са предвидени 80 000 лв., а за младежки дейности – 23 000 лв. Общината вече осигурява и финансово обезпечава участия на децата в спортни мероприятия , за четвърта поредна година смолянски деца са част от надпреварите в Спешъл олимпикс. Поемат се разходите за участие в зонални, областни, национални, европейски и международни състезания. По действаща наредба 80 000 лева се разпределят между клубовете. Всички спортни бази се стопанисват от общината, която поема и издръжката за консумативи и работни заплати за персонала. Спортните съоръжения и бази се използват от клубовете по график, без заплащане. Всички жители на общината могат да ползват безплатно стадиони, спортни площадки и други съоръжения. Децата на Смолян с финансовата поддръжка от общината вземат участие в образователни форуми и олимпиади.
Запитан веднъж защо, въпреки всичко това, в региона има миграция, той кратичко, но много ясно отговаря: „Работата на общината е да създаде европейско качество на живот. И ако има миграция, тя да не е на базата на качеството на живот, а на ниски заплати от бизнеса. Смятам, че никой не е емигрирал поради причина, че в Смолян няма кино, няма площадки или общината няма социален ангажимент към жителите“.
Избран за кмет на гражданите  през 2018, той благодари за доверието, защото техният глас, на гражданите, е оценка за направеното през годините, за благоустрояването и развитието на Смолян.
Мелемов благодари и на тези, без които успехът при  утвърждаване на това доверие би бил немислим.

„Зад всеки успяващ мъж стои една силна жена“

Заради тази сентенция 8-ми март става повод  да потърсим силната жена. Оказва се, че в конкретния случай съдбата я е умножила по три. Три жени, които са винаги на крачка зад Мелемов, но и винаги готови да преминат в кръгова отбрана. Терминът е точен, и най-добре го знаят тези, които се опитват да саботират това Смолян да продължи да се развива с европейска насоченост, да става красив град, привлекателен  за туристи и удобен за живеене.
В навечерието на женския празник ще повдигнем лекичко завесата, ще надникнем, какво се крие в инструментариума на добре работещата машина, тимът на успеха, който с невидими за нас нишки  задава движение и носи заряд.
Три силни жени в разцвета на силите си изпълват денонощието на кмета на Смолян Николай Мелемов. И макар да действат в различни часови диапазони, по различни дейности и направления, трите дами го насищат стойностно.

Д-р Валентина Мелемова-пазителката на семейния огън

Майка на двама сина и баба на своите прекрасни внуци. Приятели я описват като уравновесен и много фин в обноските човек, очарователна, но и смела. При общуване с нея някак си нежно и неусетно завладява чувство, че можеш да й се довериш, казват те. Родена в Курск, Русия, пренася обичта към съпруга си и към родината му, разговаря на перфектен български, а щом заговори и на „автентичен“ родопски, с изтънченото си чувство за хумор се превръща в душата на компанията. Във Валя хармонично се преплитат нежност и сила, споделя стар семеен приятел. Доказан специалист в областта си, получаващ признание не само от благодарни животновъди от регион Смолян. Оценка дават и от бранша, Съюзът на ветеринарните лекари в България и Българският ветеринарен съюз връчват на д-р Валентина Мелемова приз-статуетка в направление „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите”. Когато през 2006 година, мъжът й влиза в политика, тя осъзнава цялата отговорност и тежест, които ще понесат в семейството. Дискретно застава до него и достойно поема по предстоящия път...

Инж. Марияна Цекова-жената, която знае тайния дюлгерски език

Да избереш мъжката професия „Геодезия, Фотограметрия и Картография” си е меко казано да вкараш главата си в лъвска паст. Марияна Цекова не само доказва, че нежният пол не отстъпва професионално на мъжете, а може и по-добре. С труд и компетентност си спечелва уважението на старите дюлгери, и те я допускат в общността си. За тази общност се носят легенди- че са много сплотени и със стегната йерархия, там случайни не попадат. Когато през 2013-та кметът Николай Мелемов се спира на нея за позицията на свой заместник по строителството, той вече има поглед  върху работата й. Зачетено е и мнението на „старите“ родопски строители, принципно пестеливи на дитирамби, дават своето - „Добро“. Това пък е показателно, за авторитета й сред тях-те на практика дават разрешение работата им по изпълнение на проекти да бъде контролирана от жена. Нещо изключително за техните нрави. Защото всички те заедно трябва да строят и изграждат за нас, за Смолян и общината. Оттогава до сега, инж. Цекова в дъжд и сняг с лекота сменя в движение елегантните обувки с апрески или гумени ботуши, според случая. Звучи клиширано, но е самата истина, че тя денем и нощем, в студ и пек, успява да бъде на обекти от регионално и национално значение. Без разлика от вида на финансирането-държавно, европейско или със средства от общината, критериите за качество са безкомпромисни. Срутища, свлачища, наводнения, снежни навявания, нови строителни проекти, ремонтни дейности - тя е там. Винаги до кмета, гласуваното й доверието приема като отговорност. Излага прецизно мнение, обследва, координира и контролира възстановителните дейности или пък строителството на следващия нов обект.

Венера Аръчкова-стабилната „финансова скала”

Като успешен кмет Мелемов знае разликите между стопанисване и управление. А като  мъдър родопчанин е поверил контрола и разходването на бюджетни и извън бюджетни средства в ръцете на жена. Финансова дисциплина без просрочване на задължения, стабилизиране на финансови показатели, събираемост на приходи от местни дейности са основните приоритети, за които се следи стриктно. Мелемов знае, че добрият финансист не е само човек, който по цял ден се занимава с цифри, а е основен партньор и консултант при изпълнение на управленската му програма.
Венера Аръчкова, жената, която знае 2+2 = 4, но като доказан финансист, справящ се с финансови модули, може да ги разпредели така, че да стигнат за 5. Тя притежава необходимите познания, взима стратегически решения за ефикасното изпълнение на  програмата на кмета. Анализира и планира паричните потоци, и контролира правилното им разпределение. Финансовата политика, провеждана от общината, е безукорна. Оценката е на организациите, контролиращи общинските финанси. Проверки от Одит на средствата от ЕС е без забележки. Годишни отчети на община Смолян пред Сметна палата се приемат от проверяващите без резерви и без забележки. Възникналите препоръки по наследени просрочия от Сметна палата са изпълнени.
Два пъти спечелва наградата „Финансист новатор”. На авторитетен форум на Националното сдружение на общините в република България, в който вземат участие финансисти от общините, данъчни експерти, счетоводители и вътрешни одитори, общински съветници от бюджетните комисии, кметове и председатели на общински съвети от страната след проведено тайно гласуване й присъждат приза. Вторият път тя  е отличена след презентация на постигнатите резултати на община Смолян в сферата на европроектите, добри общински практики, както и постиженията й в сферата на  финансово-счетоводната дейност. 
Веднъж в пристъп на ярост опонент на Мелемов изрича следното: „Съборим ли Венера, събаряме общината”.
Е, как се събаря родопска скала?! Венера спира всички опити на разрушителите, нейно оръжие е единствено законът. Компетентно, ясно, обосновано от Закона - защото е от екипа на Мелемов, който пък е поел отговорност пред жителите-Смолян да се превърне в европейска столица на Родопа планина.
„Родопи Смолян”, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I