Тържествено беше отбелязана 180–годишнината от началото на образователното дело в Момчиловци и юбилей на ОУ „Св.св.Кирил и Методий”. В училището се проведе среща с образователната общност. Гост бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който бе патрон на празника.
В препълнената зала на читалището беше представена историята и основателите на просветната дейност в селото.
Приветствие отправи кметът на Смолян Николай Мелемов. „За мен е чест и привилегия да ви поздравя по случай 180 години от началото на образователното дело в Момчиловци. На първо място изказвам своето преклонение пред хората основали това училище, защото ако ги нямаше тях и всички след тях, нямаше да ни има нас, България и Момчиловци. Ние сме в дълг към тях и трябва да продължим делото им. Трябва да осигурим на децата една красива и уютна среда в училище, за да растат весели, здрави и усмихнати,  и да ги възпитаме като достойни граждани и патриоти на България”, отбеляза в словото си Мелемов.
„За мен е радост да споделя с вас този празник на едно от първите новобългарски училища. Тези български духовници са посели българската азбука, изградили са основите на организираното българското образование. Историята на вашето училище е  история на българското образование и просвещение”, посочи в словото и министър Вълчев. Той благодари на всички учители за всекидневната им и добра работа, защото те пазят духа на Родопите.
Поздрав отправи и областният управител Недялко Славов.
Секретарят на община Смолян Момчил Николов прочете решение на Общинския съвет, с което училището се награждава за юбилея с парична награда от 1000 лв.
След това се изявиха талантите от училището и детската градина.
Гости на тържеството бяха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева, кметът на Момчиловци Сийка Суркова и др.
По-късно бяха открити официално Майските празници в селото. Беше открита чешма в памет на отец Константин Канев. Той е събрал историята на родопското село в книга и с този жест хората от Момчиловци отдават признателност към отец Канев.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I