Родопите попадат в дъното на почти всички отрицателни класации – брой изселени хора, отрицателен механичен и естествен прираст и други показатели, които затвърждават извода, че регионът се „топи” много бързо не вече с всяка изминала година, а с всеки изминал ден. Един от проблемите, за да стоим твърдо до тази негативна тенденция са ниските заплати, които получават родопчани. Докато за младите хора има изход – да отидат в чужбина или в по-голям град, то за хората между 45, 50 и 60 години това е трудно осъществимо. Тази възрастова категория има вече жилище, семейство, деца и почти не се решава на такава стъпка, която тотално да промени живота им. Данните сочат, че процесът на застаряване се проявява както в селата, така и в градовете, като в градовете средната възраст на населението е 43 г., а в селата-48 г. Тенденцията на остаряване на населението води до промени и в неговата основна възрастова структура - под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват, както остаряването, така и законодателните промени  при определянето на възрастовите граници на населението при пенсиониране. Това се очертава и основният проблем, с който се сблъскват, защото на 45, 50 и 60 години трудно можеш да си намериш работа. Въпреки увеличаващата се възрастова граница за пенсиониране, трудоспособното население намалява постоянно.

Алтернативата?

Единствена алтернатива за тези хора си остават програмите за временна заетост, но те са за кратко време и после пак пътят е познат-отново на борсата. Хората обаче са доволни и на този вариант, защото като изкарат някой и друг месец, получават осигуровки, заплати, а после като се регистрират в Бюрото по труда пак разчитат на помощи.
47-годишната Снежана от няколко години е в този кръг. „Бях хигиенистка в една фирма на 4 часа, но ме караха и друга работа да върша. Нямаше проблем за това. Като ходя на работа се чувствам по-добре и съм по-пълноценна. Сега пак съм на борсата. По цял ден в ъщи, няма пари, чудя се какво да сготвя за децата и мъжа ми. Обзема ме отчаяние. Мъжът ми и той не получава редовно заплата, няма осигуровки, а имаме две деца – ученици. Къде да идем, трябват пари, а децата няма на кого да оставим, родителите ни починаха отдавна”, споделя с болка жената. Тя обикаля по хранителните вериги да види къде има намаления, за да вземе нещо по-евтино, за да изкарат деня.
Недко също работи по такава програма, като последно е бил ангажиран да почиства речните корита. „Някой месец добре и после пак без работа”, споделя 53–годишният мъж. „Няма да доживея до пенсия, докато стигна до нея може да направят възрастта и 70 години, а и няма как да натрупам необходимите години за стаж. Не го мисля, каквото дойде”, посочва Недко. Някой и друг лев си докарва, когато го викат за дейности в сферата на строителството, но това е работа на парче. Недко е категоричен, че ако имал висше образование щял да има и постоянна работа.

Хората на възраст все по-трудно се реализират на пазара на труда.

Ако има обяви за работа се посочва възраст, ако пък не, обикновено по време на интервюто им казват, че не са подходящи и назначават по-млади хора. „Гласът ми звучи младежки, а съм на 57 години. Когато говорих по телефона с управителя, усетих че ме одобрява. Каза ми да дойда на място и да се запозная с условията на работа. Но когато отидох и видя, че не съм млада, просто физиономията му се промени и каза, че се е спрял на младо момиче, защото било несемейно и няма да има проблем да работи и през почивните дни”, разказва родопчанка, потърсила работа като магазинерка по обява. „Почувствах се ужасно, нали всички ще остареем, това е неизбежно, но в нашата държава постоянно ни подлагат на унижения”, обобщава 57-годишната жена.
Родопите продължава да е регион с високи стойности на дела на над 50-годишните безработни. Данни за скритата безработица обаче няма. Както е известно, много от хората не се регистрират в бюрата по труда, особено тези, които дълги години не са били заети и не виждат смисъл от ежемесечните подписи.
Извън социологически и други изследвания зад трагедията да си безработен има дълбока драма в семействата, която от скрита се превръща в явна, за да попадне в полицейските статистики като поредния криминален случай. Това, което е скрито за статистиката са разбити семейства, лични трагедии и безпътицата.
24smolian.com
На снимките:
-В завода
-На борсата

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I