„Ударихме дъното с тази докладна”, заяви преди края на последното заседание на Общинския съвет в Смолян съветникът от ГЕРБ Ивайло Халваджиев. Сесията в понеделник продължи повече от три часа и бе свикана от група съветници с една-единствена точка в дневния ред-наложени финансови корекции на Община Смолян от управляващите органи по десет проекта, финансирани от Оперативните програми „Добро управление“ и „Региони в растеж“ в размер на 600 000 лева.
Независимо, че няма постановени съдебни решения от последна инстанция по повод тези корекции, общинските съветници от опозицията гласуваха няколко решения. Едното от тях е, че с оглед недопускане на бъдещи финансови корекции по проекти се препоръчва на кмета на община Смолян да прекрати изпълнението на обществени поръчки, които не са приключили и конкретно да се спре обществената поръчка по проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в град Смолян“. Съветниците  задължиха кмета да съобрази прилаганите методики за комплексна оценка на офертите при всички предстоящи обществени поръчки с мотивите за налагане на финансовите корекции. 
С друго решение, Общинският  съвет препоръчва на кмета да потърси дисциплинарна и служебна отговорност на лицата, допуснали нарушенията. Съветниците гласуваха още председателят на Общински съвет да изпрати материалите от заседанието на Окръжна прокуратура – Смолян, която да прецени необходимостта от извършване на проверка с оглед на евентуални извършени престъпления от длъжностни лица в община Смолян, участвали в подготовката и реализацията на проектите, по които има наложени финансови корекции.
Председателят на комисията по бюджет и финанси в Общински съвет – Смолян, Стоян Иванов попита: „Пожар ли лумна, бедствие ли ни помете та беше свикана тази сесия? Защо не свикахте сесия, когато консорциум „Светлина” ни остави дълг от 500 хиляди лв? Защо не свикахте сесия за онзи дълг, по който всяка година плащаме по 800 хиляди лв. главница и 400 хил.лв. лихви?! Срещу наложените  600 000 лв. финансови корекции по проекти стоят 130 000 000 лв. инвестиции от 2011 до 2019 г. по времето на двата мандата на кмета Николай Мелемов”, каза Иванов. Той припомни и всички проекти реализирани за жителите на община Смолян за посочения период. Иванов припомни, че при встъпването си в длъжност през 2011 г., Мелемов е поел общината със запорирана и празна сметка, задължения по кухи сключени договори за 84 млн.лв., общи задължения 24 млн.лв., текущи 11 млн.лв. от предишното ръководство на общината. Той обобщи, че за тези години ръководството на община Смолян и кметът Мелемов освен направените инвестиции за милиони, са успели да стопят 12 млн. лв. от наследените дългове. „Три месеца преди края на мандата, Мелемов оставя една стабилна финансова рамка, ниски и устойчиви данъци, а общината е в стабилно и устойчиво състояние“, обобщи Иванов.
Кметът Мелемов заяви, че финансови санкции по проекти се налагат на всички общини в страната, а наложените санкции на община Смолян са минималните в размер на 5%, а крайната дума за това дали има допуснати нарушения при обществените поръчки ще реши съдът. Мелемов беше категоричен, че законът е спазен и не е нарушен, а Общинският съвет не трябва да коментира съдебната система. Заместник-кметът Марин Захариев коментира, че за първи вижда Общински съвет да се занимава с нещо, което е предмет на висящо дело в съда. „Чакаме ВАС и сами си раздаваме присъди. В разговорите ми с управляващия орган става ясно, че всички спестявания от намалени обществени поръчки и финансови корекции се разпределят за допълнителни обекти. Сега ни карат юни, юли и август да дадем допълнителни проекти, за да останат тези пари в Смолян. Не се гордеем, че имаме такива санкции, но всички общини имат такива корекции през всички години откакто сме в ЕС. Има общини с по 100% корекции. Това е неприятен факт, с който всички се борим“, каза още Марин Захариев.
Съветникът Безергянов определи сесията като пиар акция, за да се урони престижа на общинското ръководството.
Съветникът Петър Мирчев посочи, че внесената докладна е неясна, немотивирана и необоснована. Липсва един лист от нея, който не са получили съветниците. Той аргументира изказването си , че прокурор от Върховната административна прокуратура /ВАП/ е определил касационната жалба на община Смолян като основателна. Методиката е определена съобразно действащата наредба. Решението е неправилно и следва да бъде отменено е изразил в становището си прокурорът от ВАП. Груби нарушения няма. Всички изказвания не можаха да ни убедят в правотата на тази докладна, обобщи Мирчев.
Съветничката Анита Чолакова посочи, че близо 80 общини са санкционирани по Региони в растеж. Заседанието тя определи като „предизборна истерия”.
Съветникът Салих Аршински каза, че проблемът е в управляващия орган на дадената оперативна програма. „Те първо определят методиката, а после санкционират”, каза съветникът от ДПС.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I