Отстреляна е първата проблемна мечка в Смолянско, която е доказано, че е нанасяла поредица щети на стопани в района на Община Баните, съобщава директорът на Южно централно горско предприятие - Смолян, инж. Ботьо Арабаджиев.
Убитото диво животно се съхранява в голям хладилник, докато излязат резултатите от взетите проби и съответно се вземе решение, какво да се прави с нея.
Мечката, която е била от мъжки екземпляр, е гръмната снощи на територията на Държавно горско стопанство Славейно.
Както вече 24smolian.com писа, точно в този район са регистрирани сериозни щети нанесени от мечки през последните седмици. Тя е била повалена с един изстрел от ловеца Георги Караджов. Пловдивчанинът има богат опит като ловец.
Отстреляната мечка, която е била възрастна, а нападала в района и няколко пчелина, като при последните са засегнати кошери на жител от село Гълъбово. Именно в района на пчелините е организирана засадата и при поредното връщане на мечката, тя била отстреляна. „По категоричен начин е доказано, че това е една от проблемните мечки, установено и след снемането на данните от представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите“, коментира инж. Арабаджиев.
Според запознати, мечката е била доста голяма, като приблизителното й тегло е било около 240 кг. Трофеят остава на разпореждане на Горското стопанство. 
За територията на ДГС-Славейно, има издадени разрешителни за отстрел на две мечки от Министерството на земеделието, храните и горите, както и по 1 за обхвата на горските стопанства в Смолян и Борино.
Припомняме, че през август регистрираните официално мечи нападения на територията на Смолянско са 15, при които са умъртвени 19 животни и унищожени десетки пчелни кошери.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I