39 302 жители на региона или 36,6 на сто от населението не могат да си позволят всеки втори ден да поставят на трапезата си месо, пиле или риба. 22 143 родопчани пък изпитват затруднения всеки месец при заплащането навреме на разходите за ток, вода, отопление, наеми за жилище, вноски по кредити.
Това сочи анализът на индикаторите за бедност за Смолянско през 2018 година на Националната статистика.
През м.г. линията на бедност за област Смолян e 334 лева средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.8% от населението на областта.
В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства със 7.8%, а относителният дял на бедното население намалява с 4.1 процентни пункта.
„Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 16.8 до 24.8%, или с 8.0 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 43.8%, или с 27.0 процентни пункта“, посочват от статистиката.
Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите за консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден (36.6%) и посрещане на неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (30.6%). Успоредно с това 20.9% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си, а по 20.6% са лицата затрудняващи се при плащането навреме на разходите, свързани с жилището и тези без автомобил.
През 2018 г. 14.3% от населението в Област Смолян живее с материални лишения. През 2017 г. този показател е бил 43.1%.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I