Учебната година наближава, а с нея и трескавата подготовка на учениците. Вече има раздвижване в книжарниците в Смолян и другите общински центрове в планината, пикът обаче ще е през втората седмица на септември, твърдят търговци.
„Най-развълнувани са първокласниците и техните родители, те са и с най-широки джобове. Родителите на първолаците купуват всичко необходимо от списъците, до най-малката подробност. Освен това, предпочитат по-качествените и съответно по-скъпи тетрадки и принадлежности“, коментират впечатленията си търговци.

Колко струва обаче подготовката на един първокласник?!

Оказва се, че има по-евтини варианти и по-скъпи такива, за всеки джоб. Евтиният излиза около 40 лева, а по-скъпият-двойно, че и повече - малко над 90 лв., установи проверка на 24smolian.com. А това включва само тетрадки, скицник, моливи, бои, пастели и други принадлежности, необходими за учебния процес, без несесер и раница. Разликата в цената идва от качеството – обясняват в книжарниците и дават примери: “ Изборът е между тетрадки с вестникарска хартия или бели – офсет, по-маркови моливи, бои и флумастери. Например цените на водните бои варират между 2.50 и 8.00 лева, цветните моливи от 3 до 7 лв., блок за рисуване от 0.60 лв. до 1 лв. и т.н. Същото е и с раниците и несесерите. Цените на раниците са от 20 до 120 лв.“.

Отново родители на първокласници дават повече пари за ученическа чанта.

Останалите предпочитат да купят за 20-30 лева, не повече. И така предпочелите икономичния вариант – пособия плюс раница и несесер, излиза до 70 лв, по-скъпият стига до 200 лв. Кой колкото може или избере…
Оказва се, че най-непретенциозни и икономични са децата от 5-и клас нагоре – „По-големите ученици идват само за няколко тетрадки и 4-5 химикала, и това е“, казват търговци.
Независимо от възможностите и предпочитанията, всеки родител ще трябва да похарчи не малка сума, за да изпрати детето си на училище. Още повече, че в горепосочените суми, не влизат дрехи и обувки, както и учебните помагала, които не са задължителни, но препоръчителни т.е. ще трябва да се купят.
Мария Милчева, 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I