Зад едно 10-цифрено число се крие рахатът на всяко едно правителство в страната. Говорим за над 2 000 000 000 евро. Сумата, която определя съдби-политически и най-обикновени, на плебеите, раята, простолюдието, както щете ги наречете, все е вярно. Това са парите, които гурбетчиите ни пренасочват към близките в родината си. Сумата, която осмисля битието на хиляди хора останали тук, предопределя и блаженството на калинки-малинки и други властови единици. Защото нахраненият, независимо как, не мисли за бунт.
Най-големият „чужд” инвеститор са гастарбайтерите, които творят евро зад думите пот, кръв, мъка, смърт. Добре дошли за продоволствените черти от характера на всички онези, които 30 години изграждат кастата на богопомазаните. На всички, които успяват да угодят на холестерола си благодарение на тези безименни хора, които ги държат на власт.
Те се връщат през лятото и успяват донякъде да напълнят опустелите градове в периферията на страната-разбирайте всичко извън София. След това-обратния път.
Много от тях никога няма да се върнат, защото вече са устроили живота си заедно с целите си семейства. „Сбогом, и благодарим за обещанията”, ако можем така да перифразираме Дъглас Адамс.
Други живеят разделени с близките си, но все още има надежда за тяхното окончателно завръщане. И както всичко в този живот, то се измерва в… пари.
На снимката: Автомобили с „гурбетчийски” регистрации пълнят родопските градове през лятото
24smolian.com
По темата четете по-късно тук:
Визията и мечтата за региона:
Ако получавам 1500 лева, не бих заминал на Запад!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I