Гърци отново искат от преминаващите през ГКПП „Маказа“ да бъде събирана пътна такса. Това бе тема на няколко бизнес форума това лято, но сега се поставя на най-високо ниво - пред гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На среща с министър-председателя в Солун искането беше направено от Никос Ангелидис, председател на търговско-промишлената палата в Комотини.
Както вече 24smolain.com.com писа, много от преминаващите през „Маказа“ не пътуват по магистралата, а ползват стария път за Ксанти, за да стигнат до курортните селища. Отделно, от районите на Кърджали, Смолян и Хасково пътуват само до Комотини целогодишно за пазаруване.
Предлагаме да се въведат пътни такси по пътната отсечка между Комотини и ГКПП „Маказа“, е заявил по време на срещата Ангелидис, цитиран от гръцкия вестник „О Хронос“. Според вносителя на предложението това ще донесе допълнителни средства в хазната на Комотини и ще компенсира недостатъчния контрол от страна на държавата на нерегламентираната търговия.
От „ИнКомотини нюз“ допълват, че евентуалното въвеждане на такса ще доведе до увеличаване на транспортните разходи на пътуващите за еднодневен пазар до България гръцки граждани и по този начин ще се ограничи броя им. Още с отварянето на ГКПП „Маказа“ гръцки търговци настояват да се въведат мерки за ограничаване на търговията със съседната на Комотини област Кърджали. Гърци пътуват ежедневно на пазар през граничния пункт. Първите, които усетиха удара на шопинг-туризма бяха собствениците на бензиностанции и търговците на хранителни продукти на дребно. Опитите да се ограничи процеса обаче засегнаха единствено вноса в Гърция на акцизни стоки – горива, алкохол и цигари. По време на срещата в Комотини представителите на Комотини са поискали създаването на отделна стратегия на гръцката държава за развитието на северната част на страната, намаляването на данъците, създаване на туристическа инфраструктура, развитие на пристанището в Александруполис и разрешаване на автобуси да преминават през ГКПП „Маказа“.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I