Областният управител Недялко Славов представи Южен централен район (ЮЦР), чийто Съвет за развитие председателства в периода 01.07-31.12.2019 година, на проведения в София семинар за политически диалог на високо ниво на тема „Децентрализация и регионализация в България: Уроци от международния опит и препоръки за България“. Форумът беше открит от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Мероприятието се организира от Министерството на регионалното развитие (МРРБ) в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в изпълнение на проект „Преглед на многостепенното управление – как многостепенното управление и децентрализацията да бъдат успешни за регионалното развитие в България“. Участниците в политическия диалог обсъдиха представения международен опит и добри практики, както и варианти за прилагането им в България. 
По време на семинара областният управител на област Смолян Недялко Славов представи гледната точка на областни управители относно процеса на регионализация.
„Осъзната е необходимостта от адекватно второ ниво на управление на процесите, което да има водеща роля за решенията и инвестициите, които се осъществяват на територията на регионите, с оглед на това да се намира най-подходящото решение за потребностите на региона за по-ускорено развитие. Това предполага съответната отговорност и капацитет, който към момента не е стопроцентово налице, но би могъл да се подобри значително до 2020 година, в синхронизирана работа и с помощта и на централните и регионалните отдели на МРРБ“, каза областният управител Недялко Славов, като обърна внимание, че моделът, който досега се прилагаq е изчерпан и няма да даде по-различни резултати, ако продължи да се прилага в бъдеще.
„Създаването на капацитет на Регионалния съвет за развитие (РСР), съобразно приетите сценарии трябва да бъде основен и осъзнат ангажимент на правителството и областните управители, и на общините. Този процес трябва да бъде в синхрон с централните звена и управляващи органи по съответните програми и да е съпътстван от тяхната подкрепа, а не съпротива, т.е. трябва да има институционално сътрудничество“, посочи Славов
Той обърна внимание, че ролята на областните управители е важна, защото те притежават ключови предимства – близо са до хората, а мястото им в управленската структура на държавно управление предполагат разпознаваемост, познаване на специфичните проблеми в регионите, добро административно взаимодействие с държавните институции и общини, възможност за взимане на балансирани решения в полза на няколко общини, активна роля и в досегашната работа на РСР.
„Категорично е моето становище, че териториалния подход трябва да е съобразен не толкова с административни граници, а с обща специфика и проблематика. Тук бих дал като пример решение, което е взето в ЮЦР, а именно обособяване на регион „Родопи“, като целеви подрайон за инвестиции. Това е партньорско сдружение между 41 общини от петте области“, допълни той.
Славов подчерта необходимостта от комплексен подход за насърчаване на регионалните инициативи и партньорства, като неотменим ангажимент, но съпътстван с осигуряване на необходимия ресурс за тяхното изпълнение. „Да се насърчават активните региони, там където е налице желание  и конкретен напредък, да се осигури подкрепа незабавно. Решенията на РСР по ключови въпроси да бъдат обезпечени с „бърза писта” на придвижване в централните институции, да имат ясна пътна карта и да са на отчет на ниво вицепремиер или министър, с ясни механизми за финансиране и реализиране“, каза Славов.
„При всички случаи в правомощията на новите райони трябва да бъдат включени ангажименти по подбора, консултирането и реализацията на проекти, които допринасят пряко за развитието и растежа в региона, дават стойност и се приемат добре от хората. Същевременно ролята на РСР е да преценя  и тяхната ефективност и възможност за генериране на допълнителен икономически растеж“, каза областният управител.
Славов наблегна, че в новите оперативни програми трябва да има специални мерки, насочени към най-изостаналите райони. „В регионите с най-големи проблеми са необходими стратегически решения. Партньорствата, които са създадени за кандидатстване по определени проектни идеи, задължително преминават за положително становище от РСР, като съвета дори би могъл да препоръчва промяна в конкретната проектна идея, която да прави проекта по-добър, по-ефективен, пригоден в максимална степен на регионалните потребности. Същевременно на ниво регион би следвало да се делегират правомощия за финансиране на проекти от специфично значение за региона, които да насърчават местни партньорства и решават специфични проблеми на територията, и тук РСР играе ролята на управляващ орган или междинно звено. Подборът на проекти следва да е предхождан от етап, на който се изготвя анализ и стратегия. Добре би било изграждането на капацитет на регионите да е едновременно и за шестте региона, т.е. да е налице равен старт, но ресурса да не бъде резервиран по региони, а да бъде насочен там, където има готовност да бъде разпределен по конкретни проектни идеи“, посочи Славов.
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I