Млад мъж лети с „БМВ“ по улица в родопски град. На забранен участък иска да демонстрира мощ и изпреварва колона автомобили. Навлиза в насрещното, дава газ и при опит да се прибере в платното, колата излиза от пътя, събаря дърво и влиза в двора на къща.
Убити няма, този път…

***
Автопаркът в страната ни е рай за монтьорите, а сервизи никнат във всеки град. Нашенци консумират „огризките” на Западна Европа, превръщайки се постепенно самите те в автомонтьори. „Ако търсиш акъл за случващото се под капака на колата си, просто го отвори пред блока в почивен ден, забий глава вътре и чакай. До десет минути ще се съберат толкова капацитети, че може да отворите сервиз”-мнение, породено от действителността на… паркинга.

***

Окуцели лелички”, „баби с лошо зрение” или „внимателни каки”. Това са най-големите донори на автомобили втора употреба в Родопите. Поне така казват 80% от продавачите на коли „нов внос” по автокъщите в региона. Всъщност, дори терминът е пресилен, защото това са просто терени, заградени с мрежа и от двадесет до петдесет коли втора ръка в тях. Встъпителната реч на търговците относно „първия” собственик на превозното средство цели да обясни малкото навъртени километри на таблото за възрастта на автомобилите, болшинството от които минават две-три петилетки по пътищата на различни европейски държави преди да цъфнат на българска територия.
„Километражът не е превъртан, гарантирам. Лично съм докарал колата. Купих я от възрастна жена, която я е държала в гараж. С нея е ходено единствено до магазина, при съседи и т.н. Италианката имаше проблем с придвижването”, убеждава търговец на автомобили в областния родопски град. Сиреч, до магазина и обратно, в продължение на 18 години, резултатът е малко над 80 000 навъртени километра. „Ако е имало пипане в километража, това е направено там. Но жената е първи купувач, възрастна, едва ли знае подобни похвати”, убеждава автотърговецът.
Негови колеги посочват пък за предишни собственици „внимателни млади жени”, които пазели „като очите си БМВ-то” или баби с влошено зрение, които поради същата причина решили да се разделят с автомобила си след изминаване на 100-150 хил. км., но пък без поражения по колата.

„Всички пипат. Няма кола втора употреба, която да не е с превъртян километраж.

Купувате ли, умножавайте най-малко по две. Дават ви автомобил на 117 хил. км., задължително ползван от жена-това предполага грижа и рядко заставане зад волана, но не. Със сигурност километрите са над 300 000. Масова практика”, разкрива бивш работник в автокъща в Родопите. По думите му километражът е пипан пък поне два пъти-веднъж преди да бъде шитната на нашенец и втори-преди той да направи сделка в България. Според него, закупуването на подобен автомобил втора употреба винаги е въпрос на късмет.
„Едва 4% от 4-те милиона автомобила у нас са на възраст до 5 г., докато почти всеки втори е на около и над 20 г. Най-често автомобилите втора ръка идват от Германия или Италия. Ако карате такъв, е твърде вероятно неговият километраж да е „превъртян” т.е. манипулиран”, посочват специалисти.
Тактиката е на недобросъвестни търговци, чиято цел е проста-вдигане на цената. „Тунингът” в оскъпяването дава горница с до 30 на сто, на който са подложени една трета от автомобилите втора ръка.


Какво се движи по улиците?

Според специалисти в бранша „пипането” с цел печалба праща на улиците потенциално опасни автомобили, чиито ресурс е почти изчерпан. Много от водачите дори и не предполагат това, въпреки болшинството от „експерти” в Родопите с анализа „ще пипнем тук и там и всичко ще е наред”.
Същевременно данните на „Пътна полиция” са повече от стряскащи. Две трети от автомобилите, които се движат по пътищата ни са над 15-годишни. 70 на сто от тежките катастрофи пък стават със стари коли. При 250 000 регистрирани автомобила в рамките на година 220 000 са „втора ръка”. Процентът на колите по българските пътища с възраст до 5 година е едва 4 на сто. Според пътни експерти причина за многото катастрофи със стари автомобили е в занижения контрол и фиктивните технически прегледи.

Стандартът и „гъзарията”

„Всеки иска да кара нов автомобил, но желанията нямат нищо общо с реалността дори с риск за здравето и живота. Кой луд ще избере старата „барака” вместо лъскавото возило с всички екстри? Няма такава будала. Но колко хора могат да си го позволят тук? Стандартът ни е такъв, че ако искаш автомобил, то той е отражение на джоба. Затова втора, трета, пета ръка, разчиташ на късмет и купуваш, а колкото издържи. Започват се ремонти, смяна на това и онова. Всичко е кърпеж, за да се удължи живота. Колкото издържи и после продаваш на друг още по-закъсал и отново пазаруваш втора ръка с надежда за по-дълъг живот. Това е истината”, коментира водач с 30-годишен стаж зад волана. Сменил е около шест автомобила досега.
„Има една марка, която трябва да се забрани за употреба от лица под 40-годишна възраст. „Баварецът” е мокрия блян за всеки комплексиран келеш в Родопите. Колко от катастрофите през последните години бяха причинени от млади водачи с подобни автомобили? А колко хора загинаха? Това са мощни автомобили, но управлявани от аджамии с по-малко стаж отколкото възрастта на колата, с която си мислят, че са царете на пътя. Подобни автомобили отдавна вече са загубили 100-процентовото „отлично поведение на пътя”. Барабар комплексаря зад волана, който мисли, че е достигнал висините на успеха, нещата излизат от контрол. С други думи „хулиганът” на пътищата не е за селските тарикати”, краен е в мнението си таксиметров водач от Кърджали.

Работи в чужбина, върни се с кола

Много от нашенци зарязаха услугите на родни търговци на автомобили след масовото гурбетчийско преселение след 2007 година в стратегията „Заминаваш с автобус зад граница, връщаш се с автомобил”. „Много по-изгодно е да се купи кола от чужбина. Спестява се разхода от горницата на търговеца в автокъща. Офертите също са по-добри, особено когато се купува направо от човек. Разходите при прибирането също се намалят защото обикновено нашенци пътуват по няколко души и делят горивото. Винаги автомобилът може да бъде оставен и за продажба у дома докато бачкаш зад граница и се върнеш с нов”, коментират гурбетчии от Източните Родопи.

Цените

Автомобил в движение в Родопите може да се намери и на цени от 500 лева. Главоболията са в повече, но за тази сума „на зор” палиш и тръгваш. По автокъщите втората употреба тръгва от 1800 лева, но с всички възможни „дертове”. Пред държавата обаче цените са съвсем различни. Автомобил, спазарен за 2700 лева, е фактуриран за хилядарка. Практиката е масова, но устройва и продавача, и купувача.
Интернет търговията също набира все по-голяма скорост и почитатели. Всичко търсено може да бъде намерено в специализирани сайтове. Следва телефонно обаждане, посещение до града на продавача, оглед с цъкане с език, мнения и от двете страни (едната почти сигурно води и ербап разбирач), а накрая и евентуална сделка…
„Родопи voice
На снимките:
-За трета ръка вече не стават
-Мощно, но старо, и нетърпеливо зад волана…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I