Рано се става на село, още дори по тъмно. Когато в града затварят и последните барове, изпращайки окъснелите си гости.
„Животинките, те са като част от семейството. Трябва да ги нагледаш, нахраниш. Не може така, да се спи до 8-9 сутринта. Преди да запаля печката дори, първо отивам при тях, за да ги нагледам, нахраня. През зимата трябва и сняг да се чисти, затова и лопатата е винаги под ръка. За нас си започваме да мислим по-късно”, казва бай Мехмед от родопско село. Гледа две крави, има и няколко овце. Говори им. Всеки ден им разказва по нещо. Сигурен е, че хайванчетата го разбират. Обича ги колкото и жена си. Така дума 75-годишният родопчанин. Никога не е почивал, поне не помни. Винаги е захващал да върши нещо, а понеже денят не му стига, започва със задачите още по тъмно. И пак до тъмно.
„Да кажеш, че е лесно, ще лъжеш. Не е. Но това е животът. Нас така са ни учили. От малки на работа. Дали ще е на нивата, дали по къщата, дали с животните, но винаги на работа. Не сме имали много, но не сме били и хептен без нищо. И така си мина животът. Сега да сме живи и здрави и да се радваме на внуците. Дъщерята е тука, в града, ама синът е далече. Отиде в Германия, с внуците. Сега, като идват, малко трудно се разбираме. Те вече са по-така. Знаят езици, бъркат думи. Мило ми е като дойдат, тъжно ми е, че няма да останат. Тъй е то. Ние ще продължаваме, докато можем”, казва бай Мехмед. Погледът му е дълбок, поглъща като в бездна. Очите му са живи и дори усмихнати. Разговорът не е дълъг, защото възрастният мъж има работа. Трябва да нагледа отново животните…
Целият текст четете в петъчния брой на „Родопи voice“!
И още от темите във вестник №1 в Родопите:

-Гурбетчии „инжектират“ 150 000 000 евро за година?!

-Експертизата е готова! Местан остава единствен обвиняем за смъртта на детето!

-Започва страховитото дело „Хвърлено бебе в реката“

-Сиромасите и алъш-веришът:
Пенсионер човек – жив „бизнесмен“!
От орехите – автомати, траханата – за износ

-Родопите в цифри: Идва зимата – 83 000 на ръба на оцеляването?!

-Фермер плаща по 30 лева за кило сирене от… собствените си овце

-Старини в Родопите: В града – в кафенето за топло, по селата – на картофи и дърва

-Произведено на село: „Puma“, „Adidas“, „Nike“ – ментета за 30 бона и…
24smolian.com 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I