По празници се харчат много пари, за какво ли не. Дори за откровени глупости. Дори и в уж бедните Родопи, които в края на годината се пръскат по „шевовете“ от завърнали се гастарбайтери, туристи, гости, изселници…
Широкоскроената родопска душа се разстила из баирите и сякаш иска да ги глътне завинаги. Трябва да насити сетивата до краен предел. Джобовете се разтварят и се почва един харчлък…
Не претендираме за статистическа точност, просто наблюдения върху нашенци. Една скромна класация на 24rodopi.com на Топ подаръците за празници:

Билетче на щастието

Определено влиза в Топ 10 на даровете в края на годината. Няма такава неистова жажда за богатство, че чак вероятно пръстите на някои нашенци стискат въображаем чек с печалба дори насън. Агресивната реклама на новите милионери, заливаща отвсякъде, промени изцяло пътя към мечтите на родопчани. То търкане, то опашки пред павилиони, то чудо! И като се чудиш какво да подариш на близък-та вземи му две билетчета от лотарията и му пожелай с усмивка да възбогатее от картончето. Дар на надеждата. По-скоро илюзията на бедняка.

Наздраве, дружина!

Нашенецът може и да се тюхка цяла година поради недостига на средства, но по празници си подарява страхотни мохабети с аверите от квартала. По възможност-в кварталните кръчми. Пиене извън времето и пространството. Такива яки запои, че след това портфейлът се чувства като обиколил ресторантите из цялата галактика. То не са наздравици, то не са бутилки, а махмурлукът е нелечим до след Ивановден.

Идиотски картички във Фейсбук

Колкото по-идиотска картичка пратиш за тълкувания из социалните мрежи, толкова по-голямо веселие за организма. Повече голотия, повече съборени елхи от пияни люде, повече подгонени прасета из двора… Богата гама на снимки и подходящи пожелания към тях.

Нова тенджера за жената, върви и с бидон и скандал

Нова тенджера за жената. Това върви и с чисто нов бидон за киселото зеле. Върви и със семеен скандал. Защото жената все пак си мислила за епилатор, но кой да прочете това в очите на половинката?
Преди всичко нашенецът мисли за търбуха си. Особено по празници.

Гуми за автомобила

Чисто нови гуми за автомобила. Желан и ценен подарък. Само някой друг да ги купи. Болшинството родопчани си сбъдват мечтите сами. Демек, самоподаряват си ги. Ако и пък сключат подходяща сделка с гумаджията и артисат пари за кръчмата…

Над нас са блеснали звездите

Страшно много пари се харчат за фойерверки. Бумтежи на всякакъв калибър пиратки стряскат кварталите. Такава наслада, вакханалия на диващината, хорово изпълнение на алармите на колите пред блоковете…
Друго си е да стискаш чашата в ръка, налапал фас, и да речеш на жената: „Глей, ма, к`ва заря съм ти приготвил. Само за теб!“. И дум, прас, пак дум, а джобът олекнал с 200-300 лева за още звезди в небето.

Да ти купя тон дърва?

Друг семеен дар-топлото у дома. „Да ти купя тон дърва, мила мамо?“, може да попита нашенец и да ощастливи възрастния си родител с бърза доставка на нацепени кютюци за печката.

От 1000 до 3000 лева за втора ръка автомобил

Втора ръка автомобил. Нов внос от Западния свят. Дар за детето, гепило книжка преди няколко месеца. Разход в болшинството от случаите от 1000 до 3000 лева. С условието подаръкът да се доокомплектова с неизбежните ремонти от догодина.

Подаръците от гурбета

Гурбетчиите са се прибрали и се озъртат за ново жилище. Предложения бол, стига парите да стигнат. Инвестицията в дом са едни от най-големите. Сделки за близо 20 000 000 лева през 2019-та само в Кърджали. Очакван ръст и през януари.

Колективен дар

Неизбежно е в тази скромна класация да пропуснем и един „колективен дар“. В смисъл, че всички го получиха, из цялата страна, не само в Родопите. Нови данъци, нова цена на водата. Дълготраен е. Очаква се обаче от събраното да се подаряват ремонти на улици, изграждане на разни обществени необходимости, така че има време за оценка.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I