Ток и нет да има, тагване на реалността

Все повече се убеждаваме, че всичко се управлява в социалните мрежи, там живеем повече отколкото в битовата реалност. Ние сме в нета, не можем без него. Така сме се зарибили да бъдем информирани нон-стоп, че правейки нещо хвърляме един поглед на телефона, компютъра или лаптопа. Хем евтина, хем и удобна придобивка. Не се налага да ходиш по заведения да се срещаш с хора, да ги каниш на гости и да се харчиш. Плащаш 10-15 лв. за интернет на месец, а може и по-малко и имаш връзка с целия свят. И да не забравяме, че трябва и ток да имаме. Никой не те вижда как изглеждаш и какви проблеми имаш, а в мрежата може да се изкажеш по всички въпроси и най-важното да те забележат. Смолян, че се обезлюдява, така е, но останалите хора предпочитат да се приберат и спокойно да се включат онлайн след като приключат с битовите си ангажименти. Особено зимата като е студено, да излизаш вечер си е предизвикателство, затова на топличко и в мрежата, там скука няма. Пък, ако ти писне, натискаш хикса горе вдясно и ти си човекът.

Затова и по заведенията няма хора, защото си имаме социална мрежа.      

Фейсбук върши идеалната работа за постигане на всяка цел. В него вървят дискусии,  вихрят се словесни войни, споделят се радости и неволи.  Почти всички политици  си имат личен или служебен профил, който използват за източник на официални съобщения. 
Най-лесно може да ти се отговори на сигнала или питането ако го напишеш на профилите на кмет, областен или друг началник, който е отговорен за даден проблем. Подават се сигнали, мнения, препоръки и снимков материал. Когато се обявят обществени обсъждания по важни проблеми за Смолян няма никаква  посещаемост и интерес. Но какво става във Фейсбук групите , там се вихри истинска дискусия. На потребителите не им пука, че пишат неграмотно, важно е че се изявяват и се чувстват значими. Все някой ще ги забележи в социалната мрежа, ще им отговори и така ще бъдат отразени. Забавно е, когато грамотни правят забележки на неграмотни за постовете. Засегнатите връщат топката като им обясняват колко са грозни или пък го удрят на политически пристрастия.

Недоволството и будката

Хората казват-живеем в 21 век и не е необходимо да се разкарваме до общината или друго място да подаваме писмено сигналите, по-бързо става в мрежата – пишем, споделяме и ни се отговаря. В смолянския квартал Устово се изля недоволство във Фейсбук за поставена будка в близост до пощата, не й е било мястото там. Но когато гл.архитект на община Смолян инициира среща се отзоваха само… четири жени. За потребителите на социалната мрежа сигнали до Общината не съществуват. За проблеми с уличното осветление, кучетата, неизхвърлени боклуци и др. се пише само във Фейсбук. Поне да пишат улицата, където има повреда в осветлението или улицата или квартала, където има глутници от кучета, за да може да се задействат и институциите. Но не, „има глутница кучета на нашата улица, на вниманието на кмета“. „Пълна тъмница беше тази сутрин, когато отивах на работа“. Подобни сигнали се срещат често без да се уточняват подробности, за да се реагира по-бързо. Но въдичката е пусната и десетки се включват да коментират, разбира се не по темата, а използват случая, за да клъвнат този или онзи управник.

Най-гадната кампания след демократичните промени за местни избори се проведе отново във фейсбук.

Навън спокойно, спи градът, а мрежата „ври“ от мръсотия, компромати и обиди. Освен тролове, профили предоставиха и близки до някои кандидати. Това обаче отврати голяма част от хората и те решиха да дадат гласа си за кандидати, които водеха толерантна предизборна надпревара.
Минаха изборите и всичко утихна. Ненапразно един смолянчанин написа отново в социалната мрежа:

„Къде изчезнаха троловете, липсват ми“. 

В мрежата вече всеки има достатъчно силен глас, за да бъде чут от хиляди. Потребителите са склонни да разказват за проблеми, когато срещнат сходно мнение. Лошите новини и слухове се движат с по-голяма скорост от добрите. Затова и политиците се насочиха към социалната мрежа, за да предават посланията си.
Има такива, които закриват профилите си, но после пак ги активират.
И тъжно, и смешно е, че вместо да отидат на лекар, хората споделят дори и интимните си проблеми в група за хронични заболявания и лечение. Там с охота  им дават съвети и лекарства та както върви и от лекари няма да имаме нужда. Тези хора не правят сметка, че погрешно прието лекарство може да коства живота им.

Все пак социалната мрежа има редица предимства, които може би са повече от недостатъците.

Изгубени вещи намират собствениците си, търсят се квартири, срещат се хора, които отдавна не си виждал и нови приятели. Разбираш къде катаджиите дебнат шофьорите. В социалната мрежа търсим рецепти, за да готвим. После домакините постват ястията, които са направили. А преди и по време празници е „шок и ужас” от снимки на  подредени маси, украси на домовете, купони по заведенията. Във фейсбук търсим изчезнали хора, събираме средства за благотворителност, купуваме, продаваме, споделяме щастливи и нещастни събития, предупреждаваме за опасни стоки. По даден проблем се прави група за ужилени от банки и бързи кредити, групи на живеещите по градове и области хора, религиозни групи и много други. Там всичко се случва мигновено.
И журналистиката стана фейсбук –журналистика, коментират медиите. А управляващите вместо да ни канят на събития предпочитат да се включат онлайн и да излъчват посланията си, както и да публикуват постове за дейността си. Чрез фейсбук те си разменят и реплики, отговарят и се надпреварват кой първи ще се изкаже по дадена тема. Не е далеч и времето, когато може би медиите ще бъдат заменени от виртуални журналисти, прогнозират специалисти по комуникациите.  Вече трябва да представиш новината в снимки, а

дългите писания са в миналото, няма кой да ги чете.  

Не можем да живеем вече без Фейсбук. Социалната мрежа промени и продължава да променя живота ни. Тя е удобно и пасва на манталитета на нашенеца, няма нужда да се протестира и стачкува навън, може в социалната мрежа. Няма да псува само телевизора, вече има фейс. Ние сме индивидуалисти и това за нас е чудесен начин да се изкажем, коментираме, обидим някой и после затваряме телефона, лаптопа или компютъра. Обаче трябва да бъдем внимателни, защото работодатели уволняват заради постове във Фейсбук. Когато беше наболял въпроса кой трябва да плаща първия ден от болничните имаше примери на хора, които са болни пък се тагват от чужбина, където са на екскурзия. Други пък се постват от купони в кръчми.
Може би ни е необходима култура и правила за общуване в социалната мрежа макар, че подобно обучение ще е доста трудно. Едно е ясно, че сме киберзависими и пристрастени. Матрицата така ни погълна, че не искаме да изберем да й натиснем хикса горе вдясно.
Всеки шести човек в света ползва Фейсбук. И така животът онлайн продължава…
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Така изглеждат улиците в 17,30 ч, когато хората се прибират от работа. У дома са вече онлайн
-Ние сме в мрежата, не можем без нея



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I