Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.
Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.
Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, отбелязва водещата телевизия bTV.
Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.
У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.
От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.
Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.
Между 300 и 500 евро всеки месец помагат на семействата на гастарбайтерите, които все още не са избрали изцяло да скъсат с живота в Родопите, пишат колегите от вестник „Родопи voice“. Това са груби разчети на статистика, която никой не може да определи със сигурност.
110 000 родопчани присъстват единствено в избирателните списъци в Кърджалийско. 20 хиляди пък са напуснали Смолянско в последното десетилетие.
Голяма част от тръгналите си от Източните Родопи са изселници в съседна Турция. По груби сметки пък близо 50 000 души от двете области са избрали да изкарват прехраната си в Западна Европа. Някои са заминали дори с целите си семейства. Преводите в евро в посока дома обаче са ежемесечни. Една и от причините за ниските нива на безработица в двата региона-просто голяма част от трудоспособните са зад граница.
Нашенци в чужбина ca изпpaтили oбpaтнo ĸъм cтpaнaтa 1,176 млpд. eвpo пpeз 2018 г., пoĸaзвaт дaнни нa Eвpocтaт. Оĸoлo 80% oт тaзи cyмa e дoшлa oт xopa, живeeщи в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Πpeминaвaнeтo нa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 1 млpд. eвpo ce cлyчвa зa пpъв път в иcтopиятa, пoĸaзвaт oщe дaннитe нa eвpoпeйcĸaтa cтaтиcтиĸa, a нa гoдишнa бaзa ce oтбeлязвa нapacтвaнe нa изпpaтeнитe cyми oт пoчти 25%. Cъщeвpeмeннo cyмитe, ĸoитo ca изпpaтeни oт cтpaнaтa ĸъм живeeщи в чyжбинa, ca знaчитeлнo пo-мaлĸo и възлизaт нa eдвa 20 млн. eвpo, тpи чeтвъpти oт ĸoитo ca изпpaтeни ĸъм cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз.
„Всеки месец изпращаме между 300 и 500 евро у дома. Работим по цяла година, прибираме се през лятото за месец и през декември за горе-долу същото време. Отделно се спестява и за жилище, кола, за ремонти“, казва пред екип на „Родопи voice“ 38-годишният Георги. Шеф е на строителна бригада във Франкфурт. Съставена само от родопчани.
„И двамата работят в Белгия, а ние гледаме тука децата. Изпращат пари всеки месец. Различно, колкото могат да заделят. Някога повече, някога по-малко“, споделя пред наш репортер Селвие от чернооченско село. Жената има още години до пенсия, но не може да работи. Отговорността й е друга-трябва да гледа внуците докато синът и снаха й работят зад граница. Къщата й е основно ремонтирана, децата учат в местното училище. Младите обаче се връщат едва три пъти в годината. За съвсем малко.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I