Доказателство за необходимостта и важността от съществуването на ГКПП Златоград - Термес - Ксанти са преминалите милиони пътници през граничния пункт, съживяването на икономиката, туризма, търговията от двете страни на границата, пише „Банкеръ“.
В Златоград отбелязаха десетата годишнина от официалното откриване на четвъртата пресечна точка между България и Гърция - ГКПП Златоград - Термес - Ксанти, съобщиха от общината.
През изминалите години дейността на контролно-пропускателния пункт с южната ни съседна страна благоприятства за развитието на местната икономика. Разширили са се контактите с гръцката страна, създадени са и много възможности за бизнес, за развитието на туризма, за малкия и средния бизнес в региона. Златоград и регионът са се утвърдили като устойчива туристическа дестинация, не само за български, но и за чуждестранни туристи.
През изминалата 2019 година преминалите през пункта моторни превозни средства са около 129 642 и приблизително 344 206 човека. От деня на откриване на ГКПП през януари 2010 г. досега са преминали приблизително 1 419 704 моторни превозни средства и близо 4 368 725 пътници. Наблюдава се тенденция на ръст в потока от преминаващи с около 3% на година, отбелязват от община Златоград.
Съвместно с побратимената гръцка община Нестос, Златоград изпълнява и значими проекти по европейската програма за трансгранично сътрудничество Интеррег.
С откриването на ГКПП Златоград-Термес, наричан и Златоград - Ксанти, разстоянието до Бяло море и град Ксанти в Гърция се скъсява значително. Разположен е югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) отвъд границата. В близост до граничния пункт е връх Костадин.
Златогра̀д е най-южният град в България. Той се намира в област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Градът е втори по големина в областта след Смолян и е административен център на едноименната община. Всяка година през месец май тук се провежда фестивал на чевермето.
Златоград се намира в южната част на Родопите в долината на река Върбица. Градът е на около 300 км югоизточно от София, на 60 км от областния град Смолян и на 6 км северно от граничния пункт ГКПП Златоград - Термес, през който се стига до гръцкия град Ксанти.
Златоград като населено място се характеризира с най-малката надморска височина в своята община - от 420 до 550 метра.
ГКПП Златоград - Термес е изграден за преминаване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният контрол се извършва от български и гръцки полицаи на принципа на "обслужване на едно гише". С разкриването на граничния пункт времето на пътуване от Златоград до Ксанти е съкратено на около един час. От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. ГКПП Златоград - Термес е част от трансграничния коридор Златоград - Термес - Ксанти.
Лъджа или Долна Лъджа (на гръцки: Термес), известно и като Баня, Нагорно махале, както и с турската форма Елидже или Илича, е родопско село в Гърция, Западна Тракия. Самото село е разположено в непосредствена близост, на 3.5 километра от границата с България.
Селото носи името си (както турското Илича, така и днешните гръцко Термес и българско Баня) от минералните извори, които се намират в цялата му околност.
С ГКПП Златоград - Термес е отворен пътя, който свързва селото и град Ксанти с Аламовци и Златоград, от българската страна на границата.
Край село Лъджа е единственото в Родопите светилище на персийското божество Митра. Скалният релеф е открит в 1915 г. от проф. Богдан Филов. Намира се на около 50 м от чешмата при най-северната точка на завоя на пътя Ксанти-Златоград, източно от отбивката за село Баня, като има указателна табела на пътя.
Професор Любомир Милетич споменава в свое изследване, че към 1912 година селото е обитавано от помаци. Жителите на селото и днес са българи мюсюлмани.
Ксанти или Скеча (на гръцки Ксанти, на турски Искече) е град в Североизточна Гърция, област Източна Македония и Тракия. Намира се в Беломорска Тракия, в подножието на Руен планина (част от южните склонове на Родопите).
Старото българско име на града е Царево. Ксанти, заедно с Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполи), е сред главните градове на историческата област Западна Тракия.
На 24 януари тази година предстои да бъде даден официален старт на строителните дейности на ГКПП Рудозем - Ксанти със символична първа копка, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I