Един ден, може би, нашите деца ще спасят пропадащата в собствената й лицемерна, съскаща същност Европа…

„Не е честно да прехвърлят отговорността за разрешаването на тази криза на младите хора“, изрече Грета Тунберг. Сякаш някой я е карал да решава каквото и да е. Девойка без образование, сякаш програмирана да изрича разни слова, без дори наченки на необходимите познания по темата. Знаменосец на екоактивизма, неходещ на училище, но пък обикалящ света, просъсквайки теориите си от рода на: забрана на говеждото месо, авиацията и т.н. В същото време я настанили в първа класа в германските железници, а пиклата се щракнала, сама като кукувица с багажа си, до тоалетната, и възроптала колко много гъч било във влака… Ами, „мъни, мъни“, в стил АББА, едни други шведи, далеч по-интересни от Грета.
По-страшното от климатичните промени, на този етап, е фактът, че светът ще получи утре-вдругиден, нови поучения от пъпчасали тийнейджъри относно мислите им за собствения пол. Това вече, между другото, се случва в редица държави. Според британско изследване, през 2015 г. само 46% от младежите в групата 18-24 г. се определят като хетеросексуални. Ха, да ви е честито родител 1 и родител 2 в семейството!
Такива неща по „развитите демокрации“, към които толкова неистово се стремим.
Или по-скоро лелеят и ръсят на килограм подобни слова хора като Мони НАТО-то и прецедентът, който се мислеше за президент. Както и да е.

Дотук с еко-джендър-маргинали

Какво се случва с родните тийнейджъри? Периодично играят кючеци в клас, търкат си гениталии по скулптури на велики личности, които просто са творили. Пробвали всякакви алкохолни напитки, друсали какво ли не в ранна детска възраст. Някакво хлапе в Родопите се бе похвалило в анонимна анкета, че гълтало по 11 бири на ден. Това е просто пример. Други тийнейджъри превърнали двора в школото в депо за наркотици. Криели в буркани канабиса. Явно скъсяват дистанцията между клиенти и стока?
Маршируваща неграмотност из училищата, властващи чалга мечти из класните стаи, но и…

Отличниците без цел у дома

Децата ни продължават да проявяват патриархален морал, напук на всичко. Намират пари и ги връщат. Печелят конкурси, олимпиади, международни състезания, скъсват се да правят добро впечатление, за разлика от разни галеници по главите. Цел у дома обаче нямат. Устремени са към други посоки на света. И когато някой от „галениците“ реши да се похвали с успехите по евроусвояването, то нека се замисли дали Европа не печели повече от изтичането на най-ценния ни потенциал или някой си фермер с мизерната субсидия, която после чиновници му я отнемат, щото нещо шмекерувал. Да не отваряме темата за европрисвояването…

Няма как…

Какво виждат децата ни? С какво са заливани по цял ден? Какви са моделите на подражание? Всички знаем отговорите.
Хелоуин в училищата, ден на розовата фланелка, ден на германския щрудел и т.н. истории в школата, а в същото време тате или мама бичат здраво зад граница. Какво възприемат от картината родопските деца? Съзерцават хоризонти, които обаче прегазват пределите на Отечеството.

Грета и АББА

Ако поставим на везната Грета и музиката на АББА, в частта й за парите, то е повече от ясно болшинството от подрастващите какво биха определили като цел. Екото ще остане в спомените с почистването на школския двор, „Money, money“ ще е мечтата за по-нататък. И не защото нашите деца не обичат природата ни-напротив, те са влюбени в нея. Сърцата им завинаги ще туптят в ритъма на гайдата, кръвта във вените ще се лее като полъха на вятъра из могъщите баири, погледите винаги ще са устремени към върховете на планината, а краката им никога няма да се откажат да ги превземат в марша на родопската мелодия. Обаче и няма да останат с клеймото на най-бедните хора на Стария континент. И ще следват пътя на родителите си. А той, знаем накъде вие…

Тунберг срещу Шушана

Колко са гурбетчиите? Много. Така би отговорил всеки попитан кмет. От общински до селски. До последната паланка в региона.
Кои остават?
Старци, жени и деца.
Недоимъкът е най-суровият учител. Той превръща жените в най-коравите мъже.
Те са сами. Изоставени заради икономическата действителност. Изпадащи във всякакви ситуации. Мъжете им са зад граница. Работят, за да почувства семейството „семейния уют”. Те се справят ден след ден със задачата да бъдат „мъжа пред децата”. Болки и радости се разбиват в телата им сякаш морски вълни в скалист бряг.
Те са сами и устояват, на всичко.
Това е родопската Шушана. Ако и изсъскаш с нещо от сорта на „Хау деъррр“ и може да ти изсвятка един шамар.
Коравите жени на планината, които отглеждат децата си, докато мъжете им са на хиляди километри далеч от дома. Те са просто електорални единици в сметките на шепата управляващи главунгери от породите „гъзоблизци, шарлатани, мазници, калинки, бръмбари, както и откровени крадци“.
Над 25 000 автомобила има в движение само в Кърджали. Огромен процент от тях се управлява от жени. Дамите в Родопите са 2 в 1. Ролята на съпруги е отдавна в скрина с чеиза. Шофьорската книжка е изтрита от праха и влязла в употреба.
„Всяка сутрин на тръгване за работа на паркинга се поздравявам с жени. 80 на сто от живеещите в кооперацията са дами, които стържат смело джамовете на автомобилите и подгряват колите, за да закарат децата на училище и детска градина. Мъжете им са зад граница”, споделя родопчанин, живеещ в кърджалийския квартал „Възрожденци”.
„Никога не бих дал автомобила на жена ми. Не може да се справи. Но, мен ме няма, тя трябва да е главата на семейството у дома. Ще кара, к`во ще прави. Не можела да паркира назаден, ще се научи. Не можела да кара нощно време, ще свикне. Мен ме няма”, казва гастарбайтер от Джебелско, понастоящем в Германия.
Жените се превръщат в основата на семейното гнездо. Те излизат рано сутрин и водят децата, те ги вземат, те пазаруват, те въртят цялата къща.

***
Да поставим всичко на везните на Европа. Ние Грети няма да създадем, прекалено сме заети със собственото си оцеляване отколкото с програмираните еко идеи на необразовани шведски пикли. Но пък създаваме едни деца, които отрано знаят какво е битка. Които наричат нещата с истинските им имена. За които „негърски крал“ е част от литературно произведение, не расизъм. За които борбата тръгва от училище и после продължава с двойно повече рундове в живота. Те не кибичат по площади и не се оплакват от първа класа в германските железници. Просто защото първа класа не знаят какво е. Един ден, може би, те ще спасят пропадащата в собствената й лицемерна, съскаща същност Европа…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Грета в акция
-В Родопите жените могат да шофират, да бутат автомобила, да се гримират, но и да бият
-Пияна „Европа“, носена на гръб

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I