Шейх Мохамед Жасим ал Тани - най-големият катарски инвеститор в България и роднина на емира на Катар, се оказа жертва на злоупотреба в особено големи размери, съобщиха от компанията на шейха, цитирани от „24 часа“.
1,2 млн. евро били източени от общото дружество на катареца с българския му партньор Янко Пашов и прехвърлени на личната фирма на българина с адрес ул. “Долна дрянка” 12 в село Баните, Смолянско.
Преди време шейхът превел парите по сметка на общата компания, направена с българския съдружник, който го уверил, че има опит в отглеждането на животни. С тези пари Янко Пашов трябвало да закупи базата и техниката, необходими за отглеждането на животните, а след това добитъкът да се изнася за страните от Персийския залив.
Дълго време обаче българинът не представял никакви фактури или разходни документи и затова катарският бизнесмен започнал да се съмнява в съдружника си и поискал обяснения. Така се разбрало, че Пашов не може да оправдае разходи за 1,2 млн евро за общото им начинание, пише медията.
В устен разговор и по мейла Пашов признал, че е превел всички пари, за да може да защити финансирането от Държавен фонд “Земеделие” и обещал да ги върне, щом получи остатъка от фонда, но това така и не се случило.
Българската фирма представила фиктивни отчети и документи за разходи, в които фигурирали дори лизинговите вноски за новия автомобил на Пашов. Накрая катарският инвеститор завел дело срещу българския си съдружник.
В хода на съдебното разследване става ясно, че подписът на шейх Мохамед е бил фалшифициран на документ, който трябва да представлява протокол от общо събрание на съдружниците за приемане на годишния финансов отчет и разпределение на печалбата на дружеството.
Миналата година съдът в Смолян излиза с присъда в полза на катарския инвеститор. В съдебното решение се казва, че съдружникът му е злоупотребил с предоставените му за управление средства и след като не е предоставил никакви доказателства, че базата и техниката са закупени с негови средства, кредити или субсидии от фонд “Земеделие”, очевидно от самото начало е целял да придобие собствеността на името на своята фирма с парите на общото дружество.
Въпреки присъдата обаче средствата на катарския инвеститор не са върнати, заради което от посолството на Доха в София следят случая с тревога, защото този прецедент би се отразил на общия бизнес климат и отношенията на България не само с Катар, но и със страните от Арабския свят и по-специално с Персийския залив.
На снимката: Шейхът с министъра на земеделието на Румъния, снимка „24 часа“
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I