„Много е скучно без билетите от националната лотария. Около касата не се трупат вече хора, няма трескави погледи и търкане със стотинки, както и трепетното очакване дали печелиш нещо“, споделя магазинерка от хранителен магазин в Смолян, където се продаваха доскоро заветните шарени картончета.
Преди да бъдат иззети, хората пак купуваха, независимо, че им казваха, че не се изплащат печалби.

„Взеха и последната ни надежда, че можем да станем богати.

Идиоти, като има нещо хубаво винаги го затриват“, коментира мъж, който страда, че вече не може да си купи билет.
Родопчани и не вярват, че не са се изплащали печалби, искат да дават и последните си стотинки с надеждата, че ще спечелят. „Тръпка си беше, отделях си всеки месец пари от пенсията по 10 лв. и докато отида да си купя билет вече се чувствах богата, че съм спечелила. Все пак имаш надежда, а сега останахме без нея. Дано да измислят нещо“, коментира възрастна жена. Тя също е от разочарованите, че няма вече билети.
Най-странното е, че хората не се вълнуват нито от далаверите в лотарията, сочени от прокуратурата, и от това, което се  пише. Не се вълнуват и от работата на контролните органи, искат си билетчетата. Не обърнаха внимание и на това, което обяви държавното обвинение, че печалбите не са били истински.
Все още във фейсбук-групите ще срещнете пост с въпроса:

„Здравейте, изплащат ли още печалби от лотарията

някъде в Смолян? Пощата и Изи Пей са приключили с националната лотария и ми отказаха. Друга жена се оплаква, че не са й изплатили 10 лева?“. „Лошото е, че продават, а не плащат“, пише друга.
Малък магазин в Смолян обяви, че близо 60 хиляди лв. на година е правил оборот от тези игри на щастието, а на месец 5 бона. Най-голямата изплащана печалба е била 1 500 лв.
 „Ти може да си следващият милионер”. На това послание бедните родопчани години наред не можеха да устоят и търкаха ли търкаха билети от националната лотария с надеждата да спечелят много пари. Зарибявката за лесна печалба владееше млади, стари, изобщо от всички възрасти. В пощата, супера, павилионите, бензиностанциите  навсякъде където се продаваха билетите на щастието имаше хора, които със стотинка и с бързи движения триеха в очакване на голямата печалба, която ще промени живота им.

Отначало погледът е трескав, очакващ,

но след сверяване на цифри или символи, става пак тъжен, защото билетчето не печели. „Хората  съвсем бяха изперкали. Имаше и такива, които се лишаваха от хляб и храна, за да купуват билети. Имало е случай жена да събира два лева от последните си стотинки, за да си купи билет. Виждала в това прозрение на съдбата, защото били последните й пари. Естествено, нищо не  спечели”, коментираха продавачки  в областния град.
Родопчани още повече се нахъсваха, защото доста хора от региона през годините печелиха пари и коли. Тези хора ги познаваха, а и си показваха печалбите. Не се оплакваха от измама.
Част от посланията, които години наред облъчваха родопчанини пред телевизора бяха, че лотарията изплаща кредити, сбъдва мечти за коли, апартаменти, екскурзии, осигурява старините ни. Пък там се раздаваха едни лесни  пари, едни коли, хората бяха  щастливи, скачаха, радваха се.

И така облъчените хора повярваха, че чудесата днес съществуват

в игрите на късмета, в шанса им, защото при евентуална печалба щеше да се промени живота им.
Сега хората ще се спрат, хазартът е като дрога, поне ще си купуват  храна, коментират пак продавачки, които са се нагледали на какви ли не ситуации около билетите.
Не е ясно все още на каква сума излизат неизплатени печалби. Те могат да бъдат получени според общите правила на игрите. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, обяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, който беше вносител на промените в Закона за хазарта.
Тъжно или не, родопчани ще се простят с илюзията около билетите за известно време докато се изясни статута им. Дотогава могат да събират пари и след това с пълна сила да започнат да търкат пак билетчета. Надеждата умира последна, а желанието да станеш милионер остава най-силно, особено ако хладилникът е празен и наближават вноските за кредита.   
Николай Михайлов
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I