Ние сме винаги недоволни и вечно мрънкащи, а понякога не знаем какво искаме и за какво се борим. Недоволни сме от миналото, недоволни сме от промените, от съседа, от инфраструктурата, от управляващите, от здравната каса, от полицията, от себе си. Може би има защо да сме недоволни. Държавата ни съвсем не е пример за подражание, но когато има нещо, от което си недоволен - пребори го, промени го, направи го по-добро. Но ние сме търпеливи и до колосални, разтърсващи мерки не се стига. Но мрънкането си е наш патент и никой не може да ни го отнеме.

С мрънкането си започваме от сутринта.

На пожар, както се казва, излизаме от дома си и отиваме на работа, а децата на детска градина или училище. И започваме да псуваме, и да си късаме нервите. Многобройна колона от коли, справим се с нея и идва ред къде ще намерим място да паркираме. Ужас, ако е паднал и 5 см сняг, пак псуваме. Общината, фирмите за зимно поддържане, а че не са сменени летните гуми със зимни, няма значение. После псуваме, за да излезнем от мястото, защото някой си е спрял, както му е кеф. Изобщо псуваме се и нищо не се променя. На работата-ангажименти, срокове, трябва обаче да се платят сметки или е дошло ред на вноската за заема, или пък е последният ден, в който ако не платим тока, ще ни  дръпнат шалтера. Ако решим да използваме обедната почивка и други също я ползват и пак опашки, и пак чакане.

Царе сме да чакаме

последния срок за нещо, не само за сметките за ток. Както се казва, друго си е да ръсиш адреналин в последния момент. Първоначално срокът за подаване на заявления за смяната на горивната база на домакинствата в Смолян по европроект беше до 31 декември м.г. Чакаха, чакаха родопчани и последните работни дни на 2019-та се завиха едни опашки пред деловодството, за да хванат последния влак. След като общината удължи срока до 31 март т.г. опашките секнаха, но може да си представите какво ще се случи на 30 и 31 март, истинска лудница ще е, защото е последният срок. Понякога и ние сами си усложняваме живота, а все ни е виновен някой друг. 
Наскоро недоволни родители поискаха да няма звено „Ученическо хранене, защото купоните били скъпи и храната била малко като грамаж. Познайте къде се вихриха дебатите? Разбира се, че във фейсбук. Когато кметът Николай Мелемов организира среща, дойдоха 6-7 души. След като се предложи решение училищата да поемат храненето на учениците започна подписка да не се закрива като звено ученическо хранене. Колко по-добре би било да присъстват повече хора на такива срещи и да се стигне до решение на проблемите, но това не може да случи. Най-лесно е в социалната мрежа, ако държавата може да се управлява от нея какво ли щеше да стане?!

Там вървят дискусии, вихрят се словесни войни. 

Най-лесно може да ти се отговори на сигнала или питането ако го напишеш на профилите на кмет, областен или друг началник, който е отговорен за даден проблем. Подават се сигнали, мнения, препоръки и снимков материал. Когато се обявят обществени обсъждания по важни проблеми за Смолян няма особена посещаемост и интерес. Но какво става във Фейсбук групите , там се вихри истинска дискусия. На потребителите не им пука, че пишат неграмотно, важно е че се изявяват и се чувстват значими и най-вече мрънкат си на воля. Все някой ще ги забележи в социалната мрежа и ще им отговори. Забавно е, когато грамотни правят забележки на неграмотни за постовете. Засегнатите връщат топката като им обясняват колко са грозни или пък го удрят на политически пристрастия. Отново начин да се отпуши напрежението, но като си го изкараш на някой коментиращ.
Хората казват, живеем в 21 век и не е необходимо да се разкарваме до общината или друго място да подаваме писмено сигналите, по-бързо става в мрежата – пишем, споделяме и ни се отговаря. Ами тогава да закрием институциите и чрез фейсбук да управляваме всичко, но какво ще стане ако спре интернета или пък се срине фейсбук?

Сигурно ще има и самоубийства.    

Имаме си кръчми и социални мрежи, където се плюят упорито всички институции, че не били направили това и това, че било мръсно, имало кучета, кошовете били препълнени, изпочупени кошчета и пейки, съсипани спирки. И за всичко това не сме виновни ние, а управляващите. Най-лесно е така, друг да носи отговорност.
Двойствената природа на нашенци е направо очевадна. Едно говорят пред хората, друго вършат, когато са сами. В социалните мрежи и в кръчмите се изказват вещи по всички проблеми, дават акъли, дори си разменят пишейки обидни реплики, за да покажат какви общественици са. Когато са на няколко ракии като ги слушаш можеш да съжалиш, че не са станали политици да ни оправят държавата и общината. Но ако сте били на една маса по време на тези дебати, след няколко питиета, на следващия ден положението е различно. Ако се срещнете те са тихи и кротки и все едно не сте били заедно предната вечер и все едно подобни разговори не са се водили.
Тези, които не са особени фенове на фейса, обичат да си го изкарат на телевизора. А най-добре е с комшията, когато седнали край масата. Сега им се е паднало, цял ден бачкат, чудят се как да вържат двата края, но идва и заветния момент –вечер пред телевизора. Псуват на воля, тропат по масата и си пийват, така до следващата вечер. За край на вечерта може да има и скандал със съпругата, която не е свършила нещо, а във фейсбук снимката й има над 50 лайка.
Ние сме индивидуалисти и там ни е силата, когато действаме поединично, но за дадена кауза да се обединим и да отстояваме правата си е почти мисия невъзможна. По-лесно е да мрънкаш и да псуваш.
Осакатяваме се душевно, погубваме идеологията си, огненият живец, от когото са треперели и са се възхищавали толкова други нации. Забравили сме балканското си бунтарство.
Ако не променим народопсихологията и мисленето ни ще се въртим в омагьосания кръг-избори, гурбет в чужбина, демографска криза и продължаваща мизерия. И нека мрънкането да продължи…
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I