Заплатите: 18-то място за Кърджали, 23-то за Смолян

18-то място за Кърджали и 23-то за Смолян по размер на заплатите в страната. Това сочи последният анализ на средните възнаграждения от страна на Националната статистика.
Средният брутен доход в Смолянско е 913 лева в последното тримесечие на 2019-та година, докато в Кърджалийско той е 978 лева.
Разликата между работещ родопчанин с работещ столичанин е над 800 лева.
32.5 хиляди души са наетите лица в област Смолян, като по икономически дейности най-голям е техният относителен дял в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 36.4 и 10.7%. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1092 лв., а за частния - 852 лева.
Увеличение на средните възнаграждения е регистрирано в дейностите „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 31.6%, „Култура, спорт и развлечение” - 10.5% и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяван“ - 6.9%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са „Професионални дейности и научни изследвания” - с 13.8%, „Финансови и застрахователни дейности” - с 8.8% и „Административни и спомагателни дейности” - с 8.3%.
Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 782 лв., Враца - 1 273 лв., Варна - 1 236 лв., Стара Загора - 1 202 лв. и София - 1 199 лева.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I