Седем са случаите на коронавирус в региона, но обстановката е динамична и постоянно се променя. Ежедневието на смолянчани под карантина продължава, но то се усложнява от все още неясната ситуация как ще го карат без средства. За съжаление от това, което споделят хората онлайн, все още някои гласно оповестени мерки още не са влезнали в сила. Има сигнали за спрян ток, от кредитни институции продължават да звънят и тормозят хората. Освен една банка, всички останали само са оповестили, че имат намалено работно време, спазват изискванията за дезинфекция, но и дума няма за отлагане или замразяване на вноски. Все още не са вдигнати и запорите на хората и не могат да теглят пари.

„Запорираха ми парите…“

„Отидох в банката да си тегля заплатата, която ми е запорирана, и услужливо ми обясниха, че още нямат яснота от частните съдебни изпълнители и ми препоръчаха да отида другата седмица“, сподели смолянчанин.
Стоките в хранителните магазини плавно нарастват – картофите от 1,20 лв. са станали 1,50 за килограм, марулите са 1,20 лв. , краставиците гонят 2,50 за кг. и всеки ден цените са различни. Търговците се оправдават, че от борсите, където зареждат, и там цените са нараснали. Явно никой не контролира този процес.
Затова хората с риск от заразяване ходят и се събират на големи опашки пред хиперверигите, защото там има промоции на стоки и може да се намерят по-евтини хранителни продукти. „Лесно е да се дават акъли, но за съжаление трябва да ядем и да си правим сметка на останалите ни пари до пенсия.

Гладът е по-силен страха“,

коментира пенсионерка. Тя спазвала разпоредбата да ходи рано сутрин да пазарува. Няма кой да го свърши вместо нея, жената е вдовица, а децата й са във Варна.
Докато преди две седмици хората масово бяха без маски, сега рядко може да видите някой без предпазни средства, включително и ръкавици. Няма наплив и пред кабинетите на личните лекари. Такова чудо не е било от години насам, коментират медици. Явно се спазва стриктно препоръката да се звъни на личните лекари, а не да се ходи в кабинетите им. Няма наплив на хора и в институциите. В община Смолян на пропуска вече се мери и температурата на влизащите служители.  
В хранителните магазини  вече е празно, не се налага да се чака, за да влезеш. Най-много има по двама –трима души, които стоят на разстояние в очакване на реда си. В аптеките също е така. Не я ясно дали липсата на средства или страха спря хората, коментират търговци.

Притеснени са и от малкия бизнес.

Малки търговски обекти, козметични и фризьорски салони и др. Трябва да плащат наеми, осигуровки, а нямат клиенти. „Работя си, но нямам хора, страхуват се и се чудя какво ще правя. Не знам и докога ще продължи това положение, затова обмислям да освободя помещението поне да не плащам наем“, коментира козметичка.
Смолянчани продължават да са дисцплинирани и с въведените мерки, и с въведения вечерен час. Вечер по улиците и коли не се движат, само ще чуете лай на кучета, те разкъсват смразяващата тишина. Глътка утеха са и камбаните, които бият вечер в 21 часа. Прави впечатление, че и най-заклети атеисти стават вярващи. В социалната мрежа се постват молитви и псалми към Бог, светиите му, за да измолим здраве, живот и тази пандемия да отмине.

Социалните мрежи кипят от живот

Отново във фейсбук, който не е поставен под карантина, „кипи“ социален онлайн живот. Хората се шегуват и казват, че ако интернетът спре, тогава ще стане страшно. Развеселяват ги и колажите с генерал Мутафчийски, които се споделят масово от хората. Взеха да си публикуват снимки и от детството.
Все повече смолянчани звънят в община Смолян на открития телефон  0879 9036 08, който е в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора. На него се  подават поръчки за храни и лекарства. След това служители от общината  посещават хората и им доставят продуктите, които се заплащат от хората. 25 души разчитат на тази помощ до момента, като бройката се увеличава.
Хора под карантина също се възползват от услугата. Има съвестни граждани, които сами са се изолирали. Семейства, поставили се  под доброволна карантина, звънят, че имат нужда от храна, която им се доставя.
И така животът под социална изолация продължава. Но освен опасността от коронавируса, смолянчани трябва да мислят и как да оцеляват. Изпитанието за всички продължава и поздравът „Бъдете здрави“ е най-актуален.
Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I