Нови три случая на коронавирус са потвърдени в Родопите – 1 в Смолян и 2 в Кърджали. Общо за денонощието в страната са заразени 24 лица, увеличението е 3,4% от вчера съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 648 е общият брой на заразените в страната.
С COVID-19 е 61-годишна лаборантка в Регионалната здравна инспекция в Кърджали, която работи с такива случаи, и санитарка в "Неврология" в МБАЛ, не е установено да е работела с такива случаи, каза генералът.
Във Велико Търново има цяло семейство, което живее в Англия и се е завърнало, заразено е и 9-годишно дете. 36 са случаите на заразени с коронавирус сред медицинския персонал. Излекуваните в страната вече са 62 души.
"Едно от много неприятните неща, които може да си причиним - дълго време хора се лишаваха от много неща и спазваха карантина и сега заради една малка част от населението може да се промени целият модел. Целият свят е пламнал и трябва да проявим особена позиция", уточни шефът на Щаба.
Според последно направените тестове в света става ясно, че България е в началото на епидемията.
„С оправяне на времето се наблюдават много групи, които се движат свободно и това е силно обезпокоително. Ще искаме задължително носене на маски на определени места. В хранителните вериги и аптеките вече има надписи, че трябва да се влиза с маски. По пазарите видяхме от вчера също струпване на хора", каза генералът и призова отново всички да спазват мерките.
"Горещо препоръчваме на нашите сънародници да останат вкъщи през празниците, защото само това би ги защитило да не се заразят", заяви шефът на Националния оперативен щаб.

Генерал Мутафчийски отговори на репортерско питане за „цитикиновата буря“, която според много американски медии погубва и млади животи. "Абсолютно всички загинали и в България преживяват това нещо. Това е част от развитието на болестта. От момента на заразяване до проявяване на симптомите минават средно 4-5 дни. След това от момента на проява на симптомите до засилването им изминават още 5 дни. След това се проявяват тежките симптоми на дихателна недостатъчност и развитие на двустранна бронхопневмония някъде на 12-тия ден, която завършва с интубация. Тя може да доведе до смърт в същото денонощие или до 3-4 дни след това. Това е свързано с цитокиновата буря и са известни неща, които много пъти сме говорили", каза ръководещият битката с коронавируса в България.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I