Децата са у дома вече половин месец. Преди това бяха за няколко дни на училище, след грипната ваканция, и… дойде ред на дистанционното обучение и уроците по телевизията. А учителите веднага се заловиха за работа. Всеки от тях създаде група на класа във вайбър, месинджър, фейсбук. В тях започнаха да качват своите задачки и насоки за упражненията. Децата и техните родители (или поне повечето от тях) прилежно изпълняват заръките на своите учители.
Как се извършва проверката? Чрез снимки на направеното. Същите се изпращат обратно на учителите, а те връщат отговора, отново през приложения в интернет.
Едно е ясно, в този процес на обучение родителите са неизменна част, най-вече за малчуганите от начален курс. Няма как да бъде изпълнена задача без същата да бъде обяснена на детето. Именно тук, мама, татко, а понякога баба или дядо, влизат до определена степен в ролята на учители. За тези родители, които са в отпуск поради създалата се ситуация, нещата са малко по-поносими, за останалите, които работят, е необходимо въоръжаване със сериозно търпение и усилия на макс.
Междувременно учителите се запознаваха с онлайн платформата Office365 Microsoft Teams - единственият официален партньор на Министерството на образованието и науката. От ведомството, създали профили за всички учители и ученици в страната.
И започна учебният процес онлайн. Децата вече се виждат и чуват със своите учители, по един интересен и забавен за тях начин. А видеовръзката или така наречената виртуална класна стая спести на родителите част от работата. Остана контролът!
За около две седмици ученици, учители, родители успяха да възобновят контакта учител-ученик.
Сигурно много хора се питат доколко ефективно е това обучение? Ами вероятно не напълно, но е единственото възможно в момента. Единствената алтернатива учениците да не ползват компютрите и смартустройствата си само за забавление. 
Според данни от проучване на синдикат „Образование“, в което са се включили над 2000 педагози и директори в страната, 1/3 от учителите работят повече от стандартния 8-часов работен ден. 56% са отговорили, че работят между 10 и 12 часа дневно, а при 14% работният ден е над 12 часа.
Не знаем доколко е точно проучването, но множество родители споделят как всеки ден, в уречения час, учителите се включват през платформата и водят час-онлайн със своите ученици. 
Това обучение, осъществено благодарение и на технологиите, доведе и до нещо друго - децата да зажадуват за своето училище!
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I