Стотици завърнали се гурбетчии от Западна Европа в Родопите заради пандемията с коронавирус. Домашна карантина преди познатото упражнение „Харчене на евро по родните места“. За мнозина тя приключи, но горчивината, че в обществото се настани мнението „Прокажени заплашват здравния ни статус“, остана.
Някои от заразените с коронавирус наистина се оказаха завърнали се от чужбина…
Всичко ще премине рано или късно, ритъмът на живот ще се нормализира, а след връщането по домовете ще дойде отново периодът на заминаването.

Прибирането

„Ние сме едно от семействата гурбетчии, завърнали се в своя дом, които смолянчани, а и всички наши сънародници, много мразят в момента. Защо не си стоите там? Сега ли се сетихте за родителите си? Сега ли ви домъчня за Смолян?
Истината е, че тази ситуация изправи на нокти целия свят.
Винаги когато се прибираме за лятна отпуска през годините сме били с приповдигнато настроение. Очакват ни деца и внуци, планове, дюни… Родители и приятели, рождени дни. Този път обаче, не приличаше на нито едно от предишните. От летището до Смолян-военно положение. Опитвахме се да се шегуваме по пътя, трудно ни се връзваха шегите. Пътят до Смолян се изпързаля бързо, през цялото време свиреше БГ радио, и нито една дума. Положението си каза своята дума. Е, трябваше да се случи нещо, което да ни върне усмивките, и естествено... Спира ни входа на града КПП, въпроси и отговори. Една „нинджа“ се приближава в тъмното...
- Вие откъде пътувате?
- От летището...
- Вай, вай..., още едни...
Така ни разсмя това вай, вай. Защото си е наше, мило, свидно, родопско. Това предвещаваше уж, че затъжени за нашия си дом, ще изкараме 14 дни под карантина спокойни, изморени от работа, ще си починем…“.

 Карантината

„Да се стои затворен у дома, когато си се върнал от гурбет, не е най-лекото нещо. Толкова приятели, толкова близки, роднини. Всеки иска да се събере с тях. Да свърши и други неща. Я на зъболекар да се отиде, я нещо да се постегне по къщата. Тежко е да се стои. Има и напражение сред хората. Разглеждат ни като обществено опасни. Разбираемо е, след толкова новини за ужаса по света, човек се паникьосва. Остава ни интернет, но и там не е по-различно. Толкова негативни коментари за хората, завърнали се от чужбина. Тежко е. Като, че ли това не е също нашата родина. „Избягахте, като видяхте зора се върнахте да ви лекуваме. Стойте си там. И без това си харчите еврото само за себе си“.
Такива разни коментари, които са жестоки. Явно хората смятат, че сме заминали на екскурзия, не да работим здраво. Явно и смятат, че като се върнем трябва да раздаваме пари на всеки срещнат. Обаче не си дават сметка, че харчим спечеленото за семействата си тук. Пазаруваме в кварталния магазин и вдигаме оборотите. Влизаме в строителния хипермаркет за материали за ремонта. Наемаме безработни в село за помощ при строителство, хора които са на надник. В крайна кметка не подпомагаме ли по някакъв начин местната икономика?
Тежко е от такива коментари, но ще премине и това изпитание“, разсъждава по темата завърнал се в родното село родопчанин. Карантината му е преминала. Здрав и прав, в момента „действа по задачи“, както казва и очаква…

Бъдещите планове

Едно общо мнение сред гурбетчиите-заминават отново след като всичко приключи.
„Чака ни тежка икономическа криза. Затова толкова много хора заминаха зад граница през последните години-у дома е най-зле. Навсякъде ще е тежко. Но не мисля, че тук можем да се оправим. Отново ще търсим работа зад граница. Тук промяна няма да има. Обратно, вероятно ще стане дори по-зле“, коментира 40-годишен жител на региона…
На снимките:
-Ремонт на бащините къщи, когато нямаше карантина
-Земята не чака ни вируси, ни ваксини
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I