Събота, 30 май, обедно време. ГКПП „Маказа“. Няма движение. За около час от Гърция влиза само един лек автомобил. Зад волана е жена. Пътува по работа.
Мъж се движи от граничния пункт към Кърджали пеша, теглейки огромен куфар на колела.

И от двете страни на границата има интерес. Какво ще се случи от 1 юни – понеделник?
Българите с имоти на юг са най-нетърпеливи.
„Искаме да отидем, но от българската страна ни казаха, че минем ли в Гръцко и ще ни наложат карантина“, разказва нашенец, който в предишни години заживявал сезонно в Гърция още в края на април.

Граничният пункт всъщност е отворен. На ден преминават по няколко коли.
Медиите в Комотини и Ксанти пишат, че „от 1 юни ще може да се пътува спокойно до България, защото пада карантината“. Реципрочно ли ще е отпадането на карантината?
Служителите на ГКПП „Маказа – Нимфея“ съветват желаещите да пътуват на юг да получат актуална информация от Регионалната здравна инспекция и да следят заповедите на здравния министър Кирил Ананиев. Последната такава гласеше, че от 1 юни в Гърция ще се пътува свободно по работа, а от летуване – след 15 юни.
Гръцкото министерство на туризма обяви списъка на страните, за които границите ще бъдат отворени от 15 юни, включително и с полети от летищата в Атина и Солун, съобщиха завчера местните медии. Ще се приемат туристи от България. Засега – от 15 юни.
Всички са в очакване. 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I