Километрични опашки от автомобили се образуваха на граничните пунктове „Маказа“ и „Кулата“ на 15 юни, първия ден, в  който границата ни с Гърция бе отворена за туристи без задължителен карантинен период. Но хилядите наши сънародници не отиват само на море в южната ни съседка. Голяма част от тях отиват да работят, защото се сбъдват прогнозите, че след епидемичните мерки, свързани с Ковид-19 и извънредното положение, станахме още по-бедни. Бъдещето тук е неясно, а анализатори съобщават, че през месец октомври ще се усети най-голямата криза с обедняването и нарастването на безработицата.

Много хора загубиха работата си, други бяха в неплатен отпуск.

Тъжен е и фактът, че в Смолян след като отвориха заведенията има много малко клиенти. Собствениците на заведенията коментират, че не страхът от Ковид -19 спира хората, а липсата на средства. Родопчани нямат пари да се забавляват по кръчми, а малко от тях планират да ходят на море. Останали без доходи или пък значително намалели, хората търсят алтернативи.
Но и вариантите да се закърпи семейният бюджет не са оптимистични. Летният сезон, ако изобщо се случи, е пред провал. Смолянчани, които от години ходят да работят по морските курорти се оплакват, че работодателите им не ги търсят, защото и те не са наясно какво ще се случи.

Няма работа на морето, заплатите ниски

„Преди от месец май отивах да работя в Слънчев бряг като камериерка, но сега не се знае дали изобщо ще отида. В паника съм как ще го карам“, споделя 43-годишна смолянчанка. Собственикът на хотела й казал, че в курорта няма никакви туристи на този етап, ако нещо се промени ще я потърси да работи, но заплатата й ще е по-малка  от минали години. Жената е съгласна и на този вариант стига само да отиде да работи. 
„Извикаха ме в Златни пясъци за ремонтни дейности на хотел. Нямаше никакви хора, пусто и празно и то през месец юни. Да ти стане жал. Двама души се появиха и поискаха да спят в хотела и собственикът им взе 30 лв. общо и за двамата. Той каза, че от месец това са били единствените хора в неговия хотел. И не знае какво да прави, за момента има една камериерка, един готвач и един сервитьор, които получават минималната заплата“, споделя смолянчанин. Общо във въпросния хотел в пиковите месеци имало 20 души персонал.

Освен безпаричието и алчността

родна е напът да сринат и без това слабия летен сезон. Появиха се постове с космически суми за чадъри и шезлонги, а някои концесионери включват и 5 лв. в таксите за свободна интернет връзка на плажа, което е безумие. Като към всички тези нововъведения прибавим и мудното, нелюбезно и на места откровено лошо обслужване, боклуците и бетонирането до  плажната ивица, родното Черноморие съвсем не е атрактивно за почивка.

500 000 минават границата

През миналата година експертни проучвания показаха, че над 500 000 българи избират да почиват извън родината си като най-предпочитано място е Гърция. 57 на сто са посочили южната ни съседка. Предлагането на икономически изгодни оферти  засилва интереса на нашите съграждани. Затова и там ще има работа за гурбетчиите и родопчани се насочват към гръцките курорти. Смолянчани, които имат бази в Северна Гърция, споделят, че вече им са запълнени от мераклии да почиват на Бяло море. На изхода от България хората оставят поне за малко своите грижи за пари и работа. Вероятно като се върнат тук, ще започнат пак старата песен на нов глас.
Заради дъждовното време и пазара на гъби се срина. Преди от брането им хората закърпваха ежедневните си нужди.
Целият ни живот минава само в оцеляване, но сега стана още по-страшно. Хората станаха още по-злобни след пандемията и се затвориха още повече в себе си. Станахме като животните, само се чудим как ще го караме ден за ден. Тази неяснота  и несигурност още повече побърква хората. А и времето е срещу нас.    
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Опашки на „Маказа“
-Пазарът за гъби се срина
-Залез, наблюдаван от ферибота за Тасос




Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I