Домът ти да се казва „Никола Вапцаров“, а в стаите да има черна дъска и тебешир. Възможно е, ако преди това сградата е била… училище. Затвореното селско даскало в Седлари е домът на британеца Андрю Кокс. Той живее в момчилградското село от години, заедно със съпругата си и малката им дъщеричка.

Ремонтира сградата така, че да запази автентичността й, дори е запазил табелата с името на школото, както и някои от черните дъски, на които още се виждат написаните с тебешир думи.

„Винаги съм искал да пътувам някъде извън Англия,

защото ритъмът на живот там е много забързан. Търсех нов дом в няколко страни, различни дестинации. Имах един приятел, който беше в България, дойдох да го видя и ми хареса мястото, хората, всичко! И си казах: „Да! Защо не! Климатът е прекрасен, храната е вкусна, хората са чудесни!“, разказва Андрю пред екип на 24rodopi.com.

Търсенето на идеалното място обаче е отнело време…

„Две години търсех подходящо място. Все идвах за почивните дни, търсейки. Идвах в четвъртък и се прибирах в Англия във вторник. Видях това място в английски сайт, много странно, но те имаха за продажба български имоти. Не исках голяма къща,търсех нещо скромно, но когато видях гледката от терасата си казах: „Ето, това е!“. Цената беше приемлива, даже бях шокиран - беше по-евтино от един декар в планината. Може би, защото никой не искаше да поеме разходите по реставрацията. Имаше търг в общината, аз го спечелих и ми казаха: “Е, честито!Ваша е!“. Всичко беше много бързо и просто“, разказва Андрю и прави паралел с Англия…

В България има повече въздух, по-добра храна…

„В България, стандартът на живот е по-висок. По-качествен е! Храната е свежа, плодовете също, времето върви по-бавно, има повече въздух, тихо и спокойно е. Работя като IT специалист. Това ми дава възможност да работя дистанционно, мога да видя семейството си, когато пожелая. Станах баща на прекрасна дъщеря, която ако има нужда от мен, аз спокойно мога да отложа работата си заради нея. Тези неща са много ценни за мен. В Англия трябва да се пътува с кола навсякъде, понякога с часове стоиш в офиса и постоянно вали. Това не е живот!“, твърди младият мъж, чието решение да се премести толкова далеч се е приело добре от близките му.
„Моите родители са доволни от нашия избор. За съжаление, баща ми почина миналата година. Те редовно идваха в България по 2-3 седмици. Сега само майка ми пътува, по възможност често. Но заради Covid ограниченията, не може да дойде. Моите родители винаги ме подкрепяха, те разбираха защо решихме да дойдем тук - храната, местата, всичко е много хубаво“, казва Андрю.

Споделя още, че за първи път чува за България от приятеля си Борис, с когото работил в Англия.
„За съжаление в началото не правех разлика между българи и румънци. Имах грешно впечатление. Сега знам, че българите са работливи, добри хора. Когато питам англичаните, какво знаят за България, ми казват, че там е много красиво, говорят за Слънчев бряг. Мисля, че хората имат добри чувства към страната, но все още е непозната за тях. Самият аз не знаех много за България, опознах я, когато дойдох тук. Търсех много, търсех и в други държави, но когато я опознах, реших, че тук ми е мястото!“, споделя новият „родопчанин“.

От 24rodopi.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I