Затвореният за туристи граничен пункт „Маказа“ се оказал като „надгробен камък“ за туризма в Северна Гърция. Анализът е на депутата от СИРИЗА Димитрис Хариту, цитиран от гръцки медии.
Той обвинява правителството в Атина за провала на туристическия сезон в северната част на Гърция. 1 700 000 туристи се очаквало да преминат през „Маказа“ през 2020-та, но заради пандемията граничният пункт остана почти през цялото лято затворен за нормални пътувания. Липсата на летовници от България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Украйна и Русия засегнали чувствително местната икономика.
„Цялото предполагаемо планиране на правителството за възобновяване на туристическата дейност беше пречка и го виждаме в крайбрежната зона и особено в област Родопи, която тази година беше превърната в "мъртва зона".
И не толкова пандемията е виновна, колкото пълната липса на планиране и програмиране от страна на Министерството на туризма и правителството. Зимната подготовка на региона предхожда очаквания туристически сезон, който е като манна небесна, особено отварянето на главния вход към страната ни за нашите балкански съседи - граничния пункт „Маказа-Нимфея“, през който годишно в Гърция влизат над 1 700 000 пътници“, отбелязва депутатът.
Той припомня, че властите са отворили „Маказа“ на 15 юни и отново въвели ограничения на 1 юли, въпреки ангажиментите на президента, и насочили трафика през „Кулата – Промахон“.
„Там беше инсталирано мобилно здравно звено за контрол, сякаш същото не можеше да се направи и на „Маказа“, укорително отбелязва депутатът.
„Цялата тази ситуация сякаш положи надгробния паметник на туризма в нашия район. Големите хотели или никога не са отваряли, или са били принудени да бъдат затворени преждевременно. Собственици, които бяха пуснали на търг плажовете и вече бяха инвестирали в оборудване, бяха буквално унищожени. Сезонните работници в индустрията на туризма и ресторантьорството, младите хора, надяващи се на временен доход, се върнаха към безработица и мизерия“, подчертава Димитрис Хариту.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I