Най-засегнати от Ковид-19 са хората, страдащи от хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и пациентите със захарен диабет. Причина за високата смъртност пък е късното търсене на лекарска помощ, особено от страна на пациентите в по-напреднала възраст, което допълнително утежнява състоянието им.

Това обяви д-р Сергей Сиденко – завеждащ сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ-Смолян.

Д-р Сиденко допълни, че при съвестно спазване на противоепидемичните мерки от гражданите, наблюдаваният нарастващ брой на случаите ще достигне своя пик през тази седмица и ще наблюдаваме спад през следващите две седмици. Той обърна внимание, че е важното през този период ситуацията да бъде овладяна, така че да не се допуска претоварване на здравната система и болничните заведения да могат да поемат и окажат помощ на всички пациенти. 

Шефът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева обърна внимание, че за пореден път най-засегнати са лицата на възраст над 65 години, като повече от половината новозаразени попадат в тази възрастова група.

„Лечебните заведения в областта се справят с много усилия и до момента няма върнат пациент с COVID-19. Към 26 октомври, в МБАЛ-Девин се лекуват 6 пациента с коронавирусна инфекция, в МБАЛ-Мадан – 12, в МБАЛ-Златоград – 4, в МБАЛ-Смолян – 29 и 6 в лечебни заведения извън областта.“, допълни директорът на РЗИ-Смолян.

Процентът на смъртност в региона пък е четири пъти по-висок от средния за страната.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I