Поемане на антибиотици с „шепи“, лечение по телефона. На това ли се дължи високата смъртност в Родопите?

250 са починалите положителни на Ковид-19 от началото на епидемията до 17 декември, установи проверка на „Родопи voice“. 88 души са изгубили живота си за този период от време в област Кърджали. Далеч по-страшни са цифрите в Смолян-162 смъртни случаи на заразени с коронавирус.

Анализ на специалисти пък разкри, че високата смъртност се дължи както на големия процент възрастно население с придружаващи заболявания в региона, така и на късно потърсена лекарска помощ. Оказва се обаче, че и приемането на антибиотици по „собствено усмотрение“ също е един от факторите.

„Твърде малко знаем за заболяването. За мен не е нормално и е неприемливо да се изписва антибиотично лечение по телефона или пък хората сами да си го назначават. От опита ми през тези месеци забелязвам, че много голяма част от засегнатите са  прибегнали до самолечение с антибиотици или пък са им били назначени по телефона“, обяви д-р Златка Шопова, дългогодишен специалист по пневмология и фтизиатрия и управител на Тубдиспансера в Смолян до неговото закриване.    

По думите й, голяма част от пациентите са възрастни хора с придружаващи заболявания и когато се стигне до болнично лечение се оказва, че са употребили вече един или два антибиотика. „Това изключително ме притеснява. Не се обръща навреме внимание на симптомите. Не може цял ден да ходиш без маска, да общуваш с много хора и да бъдеш безотговорен. Смъртността няма как да не расте. А такова безконтролно антибиотично лечение води до последствия и резистентност след години“, допълни лекарят.

„Когато се започва ваксинация хората трябва да са известени какво се цели с ваксината, кои са страничните ефекти. Само кампания, че трябва да се ваксинираме не е достатъчна. Личните лекари също трябва да са наясно. Когато хората са убедени, че трябва да се ваксинират, те ще го направят. Ваксините са свършили огромна работа за цялото човечество“, посочи още д-р Златка Шопова.

Както вече писахме, от 1765 работещи в системата на здравеопазването в област Смолян, 498 са заявили желание да се ваксинират или това е 28,2 на сто. Тези данни изнесе шефът на Здравната инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева. Тя коментира, че процентът на желаещите да се ваксинират медици от Смолянска област е като средния за страната и няма нищо изненадващо. 

„Списъците с медицинските лица от област Кърджали, желаещи да се ваксинират, са подадени в края на миналата седмица. Остава да пратим допълнителен брой от списъците на фармацевтите“. Това обяви преди дни пък шефът на Здравната инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.

Според него голяма част от медицинските лица изявяват желание да се ваксинират. „Тези, които не желаят, или са прекарали болестта, или имат някакви съпътстващи заболявания, които не позволяват да се приложи ваксината. Лично аз съм решил да се ваксинирам“, заяви още началникът на РЗИ в Кърджали.

24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I