Над 200 000 туристи ще посетят Родопите по време на зимния сезон. 170 000 ще бъдат българските граждани, а чуждите-около 30 000.

Това са прогнозите на Националния статистически институт (НСИ) за област Смолян. Те бяха обявени от министъра на туризма и вицепремиер Марияна Николова по време на посещението й в Смолян. По думите й за цялата 2020 г. спадът на българите в региона ще е около 35%, а на чуждестранните туристи близо 25%, което е далеч по–малко спрямо средното за страната, а затова допринесе и доброто начало на 2020 г.

Според текущата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95%  от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.

Представителите на туристическия бранш поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла. Те считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство.

Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите.

Тема на дискусията бе и търсене на възможност за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла.

Областният управител Недялко Славов благодари на министъра, че провежда лично и на място срещи с бранша, за да се запознава с проблемите на отрасъла. И допълни, че по този начин ще се подпомогне допълнително неговото развитие.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I