Ковид кризата се отрази сериозно и на гурбетчиите. Откакто започна пандемията над 1000 души са се завърнали в Смолянска област. Едни се подготвят пак да отидат, стига ситуацията да се промени, защото мерките в европейските държави са много по-строги отколкото у нас.

„Съгласен съм да се ваксинирам само и само да се върна в Германия, за да работя. Миналата година заминах през месец март и работих до август, наложи се да се прибера в Смолян. След кратка почивка започнах работа в един завод и заплатата ми е 700 лв. Тези пари там ги вземам за три-четири дни. Чувствам се ужасно, а за скъпотията да не говорим. Имаме син на 11 месеца и само за него трябват 400 лв. на месец, ако не се разболее и не се наложат антибиотици. Жена ми е в майчинство с 380 лв. Подготвям се пак да заминавам, очаквам до един –два месеца това да се случи. Свързах се с моя работодател и той каза, че ще ми се обади само и там да се поуспокои ситуацията с короната. Чакам с нетърпение да замина, тук е мизерия. На жена ми ще й е трудно, но си заслужава да се разделим за 6 месеца докато работя в Германия, защото събираме пари за жилище“.

Подобни разкази като този 31-годишен мъж от Смолян ще чуете много често.

 

Нито един завърнал се от гурбет в чужбина не иска трайно да остане в родния си град.

 

„В Англия работих. В една ферма за ягоди, без кръст останах, но в момента, в който дойде в края на първата седмица сумата по дебитната ми карта се освежих, за 5 дни – 320 паунда. Близо месец за тези пари работиш в България. Казах си ще пълзя и ще си влача коленете в калта по земята и ще бера ягоди, заслужава си. И издържах три месеца, оправих си доста дългове и дано пак да отида. От фирмата, чрез която заминах, ми обясниха, че ще ме потърсят пак, защото са доволни от мен“, споделя 23-годишен мъж от Родопите.

Тези, които работиха сезонно се завърнаха, а тези, които от години живеят и са се установили в чужбина, си останаха там. Болшинството от дошлите си обаче чакат с нетърпение да поемат отново пътя на гурбета.

 


„Имах оферта за Франция,

 

но заради строгия локдаун там и вечерния час ми казаха, че по 4 часа на ден ще работя и се отказах засега. Дано, моля се, да се оправи ситуацията около гадния ковид и да мога да замина. Ден не ми се стои в Смолян, депресивно и безпарично е. Оставяш 50 лв. в магазина за 300 грама кашвал, толкова сирене, пакетче кайма, някоя вафла за децата, една кутия цигари, бутилка евтина ракия, хляб, мляко и 200 грама кафе. Само се увеличават цените, а заплатите –не“, коментира по темата друг смолянчанин.

Наскоро беше оповестено, че издръжката на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца е достигнала до 2542 лв. месечно, необходими за нормален живот. Така за един човек от четиричленно домакинство необходимите средства за живот средно са 635.53 лв.

Това означава, че поне 1271 лв. чисти пари трябва да получава всеки един от двамата работещи родители или 1638 лв. брутно възнаграждение при положение, че това е единственият им доход.

 

65% от семействата под прага „нормален стандарт“

 

65 процента от домакинствата у нас живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка, съобщават от Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ), който единствен у нас мери стройността на издръжката за нормален живот. Според Института епидемията се е оказала задържащ фактор за поскъпването и затова то не е огромно. Въпреки това, според анализа, цените на хранителните стоки непрекъснато растат.

Данните от Института за движението на поскъпването: хляб и зърнени храни с 5,1%, нарастването в групата продължава, след като предходната година достигат ръст от 3,5%. Увеличението на цените на хлебните изделия е в диапазон 5-10 ст., в зависимост от разновидностите. Мляко и млечни продукти с 5%, като по-силно изразено е нарастването при сирена с 5,9%.


Животински и растителни масла (с 14%), като слънчогледовото олио се повишава с около 20%, но това беше очаквано след първите сигнали през м. септември.

Захар и захарни изделия (с 3,1%), а само захарта регистрира ръст от 4%.

Като цяло, нарастват цените на стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза и имат по-високи нормативни разходи в потребителската кошница.

На фона на тези данни и виждайки по собствения ни джоб за какво стигат родните ни заплати, гурбетът ще става все по-предпочитан. Конспиративните теории за ваксините също не могат да спрат хората. Заветната им мечта да отидат да работят в чужбина дори и с риск да загубят семействата си.

Експертите обаче очакват, че заради намаляването на работните места зад граница, и през тази и следващата година много наши сънародници, изпаднали от трудовия пазар в чужбина, ще се върнат у нас.

Все пак ще бъдат с едни гърди напред, както се казва, защото ще имат спестени пари, а за останалите оцеляването ще продължава…

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I