Прокарваш ръка по грапавите камъни. На места се ронят, с въздишка. Треви и мъх между тях. Напомнят набразденото лице на женицата от баира. Превита, носеща сено на гръб. За животните, останали й единствена утеха.

Къщите са като лицата на хората. И следват неумолимия път на времето. Съсухрят се и грохват. Стоновете им са едва доловими. Вятърът въздиша вместо тях. Докато се блъска в кожа и камъни, в опит да помилва за последно.

Дланта усеща миналото. Движи се по стената на поредната изоставена къща. Градена преди сто години. Изоставена, немощна, потъваща в забравата.

В селото единствено вятърът композира мелодии. Но ги отнася със себе си, далеч, стеле ги по баирите. Накланя върховете на дърветата, събаря по някоя и друга стара керемида.

Симфония на тишината. Която се превръща в господар на планината.

Села в бурени, но с още неугаснала надежда…

Четете по-късно темата на 24smolian.com:

Все пак има надежда за селата

„Ваксината“ – работа, носталгия и ще върнем хората

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I