Клетва между съседки: Мъж да не видиш!

Пандемията от коронавирус тотално затвърди известната максима – моят дом е моята крепост. Наложи се и родопчани, както и всички останали, да прекарат повече време в домовете си. Не само заради заплахата от вируса обаче много от тях решават, че трябва да ползват и общите части в един блок като свои, да разбиват стени, да режат дърва по всяко време, както и да правят ремонти. Безпаричието отдавна превърна хората в роби на жилищата си, а локдауните го затвърдиха. Хората все гледат нещо да променят в домовете си, за да е по-различно – да сменят мебели или телевизор, а защо не и кухненско обзавеждане или пък да направят стая на порасналото си дете. Тази реакция е нормална, няма как заради ковида и липсата на средства да се ходи на почивка, екскурзии или пък всяка вечер на заведение.

Няма пари за такива екстри, затова остава апартаментът

Но и той понякога е недостатъчен, за да побереш всичко, което ти е нужно, а и не желаеш да изхвърлиш стари мебели, телевизори, печки, перални и хладилници, защото все нещо може да ти потрябва. Избата също не може да побере и дървата, и зимнината, и старата покъщнина, просто е малка по квадратура. Тогава започва „завладяването” на общите части и който е по-бърз, той ще си намери място, без да го интересуват останалите.

Стари дограми и саксии по стълбищата

„Имаме съседи, които само правят ремонти. Наскоро си смениха дограмата и на стълбищната площадка си оставиха старите прозорци и вечер, ако няма осветление, може да се спънеш в тях, защото стърчат. Друга съседка имаме, която пък е оставила саксиите си на по-долната стълбищна площадка, а има две тераси. И да им правиш забележки, няма никакъв ефект. Но това е един от рисковете да живееш в блок“, споделя за междусъседските отношения смолянчанка.   

„Със съседката ми сме стигнали до нож”, жалва се 35 –годишна жена. „Има обща тереса на етажа, която да се използва за тупане на килими и одеяла. Тя си нарежда там дървата, защото живеем на петия етаж и вероятно й е трудно да ги носи от избата. Освен това си поставя чантичките с боклук там. От тях се виждат употребявани дамски превръзки, ползвана тоалетна хартия и боклуци. Това е рай за мухи, оси и други летящи гадини особено сега, когато времето се затопля. Много често и котки влизат във входа и по целия блок разхвърлят тези боклуци”, разказва жената, която по никакъв начин не може да справи със съседката си. А и много често се налага да мете и изхвърля боклуците. Като и направи забележка, лошата съседка я кълняла да не видела мъж и деца. Конфликтът е стигал до полицията, но заклинателната съседка се разминавала само с предупреждения и екшънът продължава.


„Най-голям ужас е да събираш пари за покрив на блока”,

оплаква се домоуправител на кооперация в новия център на Смолян. Човекът живее на последния етаж и се е ангажирал с дейността „отговорник вход“ от много години. Блокът е стар и е нормално покривът да протече. Когато направили общо събрание съседите му казали, че той иска да си оправи проблема, който пък си е изцяло негов, след като живее на последния етаж. Някои дали пари, но по-голямата част от средствата за ремонта на покрива дал той, защото е на последния етаж. Изминали са няколко години и смолянчанинът още не може да вземе парите от съседите си. „Няма да ти дам, прави каквото искаш, дай ме на полицията, не ми пука”, му казвала съседка от по-долните етажи.

Постоянно покачващата се цена на тока, нарастващата безработица и ниските доходи са причина родопчани да се отопляват с дърва, независимо от статистиките за мръсен въздух. Блоковете в Смолян от години са се превърнали в складове за материали за огрев. Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Други пък пълнят терасите с нарязани дърва, хем им е по-удобно, хем ще си спестят някой и друг скандал със съседите. Доста са и тези, които ги натъпкват в избите си и там ги цепят. Така пък нарушават спокойствието на останалите. В Смолян целогодишно се режат и доставят дърва. Дори в топлите летните месеци, когато зимата ти се струва далеч, шумът от резачките не спира.

График за зимнина

Доста блокове си имат обособени зони за приготвяне на зимнина, дори се прави график за ползването. А в избите и около тях трудно може да се мине от стари перални, печки, гуми, щайги, дори и детски играчки. Има случаи, когато съседи предлагат на живеещи в блока да им предоставят срещу наем избите си. Вероятно една не стига за складиране на боклуците и ненужните вещи.

Междусъседски скандали се вихрят и за почистване на входовете. Много често ще видите табела пред някоя врата „Дежурен”, което означава, че тези хора трябва да изметат и почистят входа. Другаде обаче е голям проблем да се съберат по 2 лв. от апартамент на месец, за да се плати на чистачка, споделя възрастен мъж. Той е пенсионер и редовно мете и мие входа, където живее. „Не искат, казватаз не цапам. А само от пренасянето на дървата до апартамента и чистенето на печките става много мръсно. Вместо да се карам с тях по-добре аз да почистя, категоричен е човекът.

Много често съседи не спазват Наредба №1 на община Смолян за обществения ред. Освен използването на резачки за дърва, съседи къртят, тропат, пускат перални и прахосмукачки в следообедните часове или през нощта за пералните, за да се пести ток. Много често се запушват и комини и пак страда този, който живее на последния етаж, защото всичките сажди отиват при него.

Пране и тупане на килими

Най-големият ужас е да си проснал прането, а отгоре да започнат да тупат килими или пък да изхвърлят боклуци, а още по-лошо, ако някой си мие терасата над теб и изведнъж-безплатен душ.

Междусъседските неволи не са от вчера, няма и да спрат. Повечето хора понасят търпеливо всичко, защото казват, че първият човек, който ще ти помогне в беда и ще ти се притече на помощ е съседът.

„Имам болна майка, но трябва да работя. Добре, че е моят съсед, който ходи да я наглежда докато ме няма“, споделя смолянчанка. „Като отивам да работя в чужбина моят съсед се грижи за моя дом, добре че е той, други близки хора нямам“, казва друг родопчанин.  

Независимо от споровете, ако съсед има нужда от помощ, всеки ще му се притече нищо, че до вчера са воювали

„Трябва да се търпим, на никого не му е лесно, защото има моменти, когато точно съседът ти е най-близък“, казват хората.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимката: Така изглеждат общите части в болшинството от блоковете

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I